Privatumas: kaip apsaugoti savo duomenis išmaniajame telefone?

Apie privatumą kalbama vis daugiau. Internetas, socialiniai tinklai ir išmanieji telefonai mums suteikė daugybę naujų galimybių, bet tuo pačiu tai ir sukūrė naujų problemų. Viena rimčiausių bėdų, apie kurias kalbama vis dažniau, yra jūsų privatumas. Neseniai pasikeitė duomenų apsaugos įstatymai, programišiai nuolat įsilaužia į milžiniškus tinklalapius, o mes internete talpiname vis daugiau savo svarbios informacijos. Na, o savo išmaniuosiuose telefonuose saugome savo brangias nuotraukas, finansinius duomenis ir visus prisijungimus, todėl tai yra bene svarbiausias šiuolaikinis įrenginys. Jeigu norite sužinoti kaip apsaugoti duomenis savo telefone, skaitykite toliau.

 Apie privatumą kalbama vis daugiau.<br> 123rf nuotr.
 Apie privatumą kalbama vis daugiau.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

MobiliPrekyba.lt

2018-08-26 08:31

Įjunkite ekrano užraktą

Lengviausias būdas patekti į jūsų telefoną? Jį tiesiog atsirakinti. Taip, jūs greičiausiai norite pasitikėti savo aplinka: šeima, draugais, bendradarbiais. Tačiau tuo pačiu, jūs niekada negalite žinoti, kur atsidurs jūsų telefonas ar netgi kaip pasisuks jūsų santykiai. Todėl rekomenduojame naudoti telefono užraktus.

Šiais laikais net ir pigiausi išmanieji telefonai turi pirštų atspaudų skaitytuvus ir/arba veido atpažinimo galimybę. Paprastai veido atpažinimo apsauga yra mažiau saugi, nes dažniausiai jai naudojama tiesiog jūsų nuotrauka (tik „Apple“, „Samsung“ ir keli kiti gamintojai naudoja ypač saugias ir patikimas sistemas). Todėl, jeigu galite, naudokite pirštų atspaudų skaitytuvą.

Tam, kad nustatytumėte atrakinimą piršto atspaudu, jums reikės ir sugalvoti kodą, gestą arba slaptažodį. Saugiausias pasirinkimas yra slaptažodis arba kodas, tuo tarpu apsaugos gestu nerekomenduojame, kadangi jį pamatyti ir pakartoti nėra labai sunku.

Būkite atsargūs su programėlėmis

Išmanieji telefonai ypatingi tuo, kad jiems yra sukurta milijonai įvairiausių programėlių, kurias galite rasti standartinėse „Apple Store“ arba „Google Play“ parduotuvėse ir už jų ribų. Nesvarbu iš kurio šaltinio siunčiatės savo aplikaciją, reikia patikrinti, ar ji tikrai yra saugi.

Nesaugių aplikacijų yra sukurtų tiek „iOS“, tiek „Android“ OS, bet dėl pastarosios populiarumo, senų versijų naudojimo ir atvirumo, kenksmingų operacijų „Google“ operacinei sistemai yra sukurta daugiau. Kai kurios kenksmingos aplikacijos jūsų telefone gali pradėti rodyti reklamas visose jūsų lankomose svetainėse ar net ant jūsų telefono užrakinimo ekrano, tuo tarpu kiti virusai gali visiškai sunaikinti jūsų duomenis ar juos pavogti.

Dėl virusų programėlėse ar net padirbtų programėlių, nerekomenduojame siųstis jums nežinomų aplikacijų, turinčių mažiau kaip 1000 atsisiuntimų, taip pat siūlome rinktis programėles tik oficialiose „Apple“, „Google“ ar kitų didžiųjų įmonių programėlių parduotuvėse. Piratinės mokamų programėlių versijos taip pat gali būti pavojingos – jos dažnai yra modifikuotos. Ar tikrai verta dėl vieno ar kelių eurų rizikuoti savo duomenų saugumu?

Būkite atsargūs naršydami internete

Rizikuoti savo privatumu galite ne tik siųsdamiesi programėles, bet ir tiesiog naršydami internete. Bet juk jūs ten nieko nesiunčiate, kas gali nutikti? Gali nutikti daug blogų dalykų, o galiausiai netgi galite ir netyčia ką nors parsisiųsti.

Todėl pirmiausiai rekomenduojame atsisiųsti reklamas blokuojančią aplikaciją. Juk reklamos ne tik erzina, bet ir seka jūsų veiklą internete ir siunčia juos į serverius. Na, o kai kuriuose tinklalapiuose reklamos yra itin pavojingos – kai kurios netgi gali pakenkti jūsų telefonui jų nenuspaudus!

Vien 2017-aisiais metais per reklamas buvo užkrėsta daugiau kaip 14 milijonų „Android“ išmaniųjų telefonų. Taigi, reklamos blokavimo programėlė padės to išvengti. Tiesa, siūlome tokio tipo aplikacijas naudoti atsakingai – daugelis naujienų portalų, tinklaraščių ir kitų svetainių gyvena būtent iš reklamų pajamų. Todėl išjunkite blokavimą tuose tinklalapiuose, kuriais pasitikite ir kuriuos norite paremti.

Jeigu labai nerimaujate dėl savo privatumo ir saugumo, galite pradėti naudoti netgi ir VPN servisą. VPN arba virtualus privatus tinklas leidžia jus sujungti su daugybe kitų interneto tiekėjų iš įvairiausių pasaulio šalių. Taigi, niekas nebežinos jūsų lokacijos ar interneto tiekėjo ir tai suteiks jums papildomo privatumo!

Įsigykite nuolat atnaujinamą ir gerai apsaugotą telefoną

Visos kenkėjiškos programos veikia panašiu principu – išnaudoja jūsų operacinėje sistemoje esančias spragas. Jeigu spragų joje nėra, virusų ir galimo duomenų praradimo baimintis nėra ko. Todėl apačioje pateiksime geriausių saugių išmaniųjų telefonų sąrašą:

„Apple iPhone 6S“ ir naujesni „Apple“ telefonai. Pagrindinis „iOS“ privalumas? Nuolatiniai ir ilgalaikiai atnaujinimai. Deja, bet daugelis „Android“ išmaniųjų telefonų yra atnaujinami gana retai ir trumpai, tuo tarpu „iOS“ telefonai atnaujinami iki 5-ių metų po jų išleidimo, patobulinimai gaunami nuolat. „Apple“ telefonais naudojasi netgi daugelis politikų, saugumo tarnybų ir žinomų žmonių būtent dėl saugumo ir privatumo garantijos.

„Google Pixel“ serija. „Google“ patys gamino savo operacinę sistemą, todėl nieko nuostabaus, kad jų pačių gaminti išmanieji OS atnaujinimus gauna patys pirmi. Jeigu norite saugaus „Android“ telefono – tai yra vienas iš geriausių pasirinkimų.

„Samsung Galaxy S9“, „S9+“, „Note8“ ir „Note9“. Visi „Samsung“ išmanieji telefonai yra ganėtinai saugūs, nes jie turi papildomą „Knox“ apsaugos sluoksnį, kuris apsaugo jūsų aparatą net nuo pačių išmaniausių ir gudriausių programišių. Tiesa, būtent flagmanus rekomenduojame todėl, kad jie nuolat gauna OS atnaujinimus.

2017-2018-aisiais išleisti „Nokia“ telefonai. „Nokia“ visus stebina savo ypatingu programinės įrangos palaikymu, todėl jeigu norėtumėte ko nors panašaus į „Google Pixel“, bet negalite skirti tiek pinigų, jums rekomenduojame rinktis vieną iš suomių kompanijos įrenginių. Kai kurie jų yra ypač aukštos klasės, bet kiti kainuoja vos 100-200 eurų!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.