Lietuvoje pristatyti naujieji „Sony“ telefonai: siauresni, ilgesni ir su mažiau raidžių

Trečiadienį „Sony“ sukvietė Lietuvos IT žurnalistus ir jiems pristatė naujausią telefonų seriją. Beveik visus naujuosius telefonus vienija pagrindinis požymis: atnaujintas (ar pasendintas, kaip pažiūrėsi) korpusas ir „kino ekrano“ santykis 21:9

 „Sony“ Lietuvoje pristatė naują  „Xperia“ telefonų seriją. Rankose -  „Xperia 10 plus“ ir  „Xperia 10“.<br> A. Rutkausko nuotr.
 „Sony“ Lietuvoje pristatė naują  „Xperia“ telefonų seriją. Rankose -  „Xperia 10 plus“ ir  „Xperia 10“.<br> A. Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2019, 7:01 PM

Nebe „Xperia ASDGAFH“

Prisimenate „Xperia S“? „Xperia Z“? „Xperia X“? „Xperia XZ“? „Xperia XZ1“? Galite pasakyti, kurie – kelintų metų ir kuo iš tiesų skyrėsi tarpusavyje? Jei nesate telefonų maniakas – vargu.

Todėl „Sony“ pagaliau žengė protingą žingsnį ir suvienodino/supaprastino naujuosius modelius: nuo šiol visi yra tiesiog „Xperia“, pridedant numerį: flagmanas „Xperia 1“, paprastesnės versijos „Xperia 10“ ir „Xperia 10 Plus“ ir biudžetinukas „Xperia L3“.

Aišku, vis tiek dar painoka, bet jei kitų metų serija bus „Xperia 2“, „Xperia 20“ ir t.t. – bus nepalyginamai aiškiau. Minimalizmas valdo!

21:9

Šiais laikais ryškiai išsiskirti iš visos flagmanų flotilės (kad ir kaip oksimoroniškai toks žodžių junginys skambėtų) „Xperia“ nusprendė gana originaliai – ir reikia pripažinti, vykusiai.

Nes jokie kitokie šiuolaikiniai telefonai rinkoje neturi tokių ekrano proporcijų – 21:9.

21:9 – tai charakteringas kino ekrano kraštinių santykis. Ganėtinai siauras ir platus – ir kol nepaimi telefono su tokiomis proporcijomis į ranką, atrodytų, telefonui netinkamas.

Bet kiek teko pačiupinėti tiek „Xperia 1“, tiek „Xperia 10“ ir „Xperia 10 Plus“, aparatai rankoje guli tikrai maloniai – ir netikėtai patogiai. Ir net atrodo estetiškai bei visai elegantiškai.

„Ilgesnis ekranas – tai ir daugiau turinio“, – pristatymo metu kalbėjo „Sony“ atstovas. Ir nors tuo metu tai atrodė labai jau reklamiškai, pabandžius pačiam, tenka pripažinti, kad tokiuose žodžiuose tiesos tikrai yra. Papildoma eilė programėlių piktogramų juostai nemaišo.

Be to, gudriai apgalvota ir padaryta, kad norint nusibraukti nuo ekrano viršaus „Android“ meniu (na, „WiFi“, „Rotate“, „Location“ ir kt. greitieji nustatymai), visai nebūtina pirštu stengtis pasiekti pati ekrano viršų – gali braukti kad ir ekrano viduryje.

„Xperia 1“

Pažadai apie serijos flagmaną tikrai ganėtinai įspūdingi. Pirmas telefonas su 4K HDR OLED ekranu (įstrižainė – 6,5 colio). Vaizdas ekrane tobulinamas mikroschemų rinkiniu X1, naudojamu ir „Sony Bravia“ televizoriuose – bet jei norisi matyti ne tikrą, o realistiškai užfiksuotą vaizdą, visa tai galima atjungti.

Trys galinės kameros linzės – plataus kampo (26 mm), priartinimo (52 mm) ir itin plataus kampo (16 mm) – tiesa, visos tik 12 Mpix, bet „Sony“ teigia, kad tai reiškia, kad taškai didesni, todėl gali priimti daugiau šviesos. Triukšmų nuotraukose mažinimas RAW lygmenyje. Iš profesionalų pasaulio atėjusi „CineAlta“ filmavimo sistema, ganėtinai patogi ir intuityvi filmavimo vartotojo sąsaja – visa tai bent jau skaidrėse atrodė neblogai, bet išbandyti kol kas nebuvo galimybės – atrodo, „Sony“ programuotojai ir inžinieriai nesuspėjo laiku užtikrinti programinės įrangos stabilumo, tad pristatymo metu telefonas buvo užrakintas.

Kitos telefono specifikacijos – 8 Mpix priekinė kamera, 4K HDR filmavimas, 3300 mAh baterija, 6 kartos gorilinis stiklas, pirštų jutiklis ne ant nugarėlės, o šoninė korpuso briaunoje (ačiū visiems neegzistuojantiems dievams!), „Snapdragon 855“ procesorių rinkinys, 6GB RAM ir 128 MB vidinės atminties plius microSD kortelė iki 512 GB (bet tuo pačiu ji užima ir vieną iš SIM plyšių), „Android 9.0“ operacinė sistema. Bus galima rinktis iš 4 spalvų: juodos, pilkos, baltos ir purpurinės. Deja, kol kas nei kaina, nei pasirodymo laikas neskelbiamas – „Sony“ pasakė tik tiek, kad „pasirodys šį savaitgalį“.

„Xperia 10“ ir „Xperia 10 Plus“

Šie modeliai – vidutinės klasės „Xperia“ telefonai su tuo pačiu 21:9 ekrano formatu.

Apie 350 eurų kainuosiantis dešimtukas su 6 colių įstrižainės FHD++ ekranu turi dvigubą galinę kamerą, kurios antroji linzė skirta bokeh efektui. Fotosistema palaiko ISO 12 800 (filmavimui – ISO 3200), gali filmuoti 4K raiška. Telefonas turi 2 870 mAh bateriją, „Snapdragon 630“ lustų rinkinį, 3 GB RAM ir 64 GB vidinės atminties (su microSD kortelės palaikymu iki 512MB, vietoje vienos iš SIM), penktos kartos gorilos stiklą ir „Android 9.0“ OS. Daug dėmesio skiriama garsui – minima aukšta audio raiška, bet apie tai bus galima pakalbėti plačiau tik išbandžius (šiuo metu „Xperia 10“ yra jau Lrytas.lt rankose). Telefonai keturių spalvų: juodos, sidabrinės, „navy“ mėlynos ir rausvos.

„Pliusas“ – panašus, tik didesnis (6,5 colio įstrižainės ekranas), su geresnėmis kameros (be bokeh sugeba ir šiek tiek priartinti), talpesniu akumuliatoriumi (3000 mAh), šiek tiek daugiau RAM (4 GB) ir vietoje rausvos spalvos – auksinės spalvos pasirinkimu. Kaina apie 80 eurų brangiau, t. y. apie 430 eurų.

Beje, prie ko čia tas korpuso „pasendinimas“, minėtas pradžioje? Na, paskutiniai XZ pasižymėjo gaubtu korpusu, išlinkusia nugarėle. Visi naujieji „Xperia“ telefonai lygūs kaip supakuoto šokolado plytelės.

„Xperia L3“

Apie 200 eurų kainuojantis biudžetinukas „Xperia L3“ – gana akivaizdžiai pigus ir taupus modelis, labiausiai nutolstantis nuo trijulės. Čia jau nebėra 21:9 proporcijos ekrano, bet vis dar tebėra dviejų linzių fotokamera, maksimalus ISO 3200, užtat baterija – kaip ir dičkio X1 – 3300 mAh. Ekranas – 5,7 colio įstrižainės LCD HD+, bet taip pat „siauro formato“ (18:9), ta pati penktos kartos gorila, net 3GB RAM (biudžetinukui!) ir 32 GB vidinės atminties, MTK6762 lustų rinkinys ir „Android 8.0“ OS. Korpuso spalvos – trys: juoda, sidabrinė ir auksinė.

Kol kas galima pasakyti tik tiek – daugiau papasakoti galėsime išbandę, ir kol kas tam turime tik paprastąjį „Xperia 10“. Bet kaip jau minėta – bent jau laikant rankoje, 21:9 proporcija nors ir atrodo neįprastai, šiaip jau vaizdas ir jausmas neblogi. O jei jau nėra atmetimo reakcijos – nemaža telefono dizainerių ir kūrėjo darbo dalis jau sėkmingai padaryta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.