„F-35“ atnaujinimas atvėrė dar neregėtas galimybes: jis gali tapti tobuliausiu žvalgu ore

Sunkiai aptinkamas penktos kartos „F-35“ naikintuvas įgauna vis daugiau gebėjimų atlikti tokias užduotis, kurios iki šiol skraidžiusiems lėktuvams buvo neįkandamos. Šįkart amerikiečiai įgyvendino seną planą kiekvieną savo turimą „trisdešimtpenktuką“ paversti kone tobulu balistinių raketų siaubu.

Sunkiai aptinkamas penktos kartos „F-35“ naikintuvas įgauna vis daugiau gebėjimų atlikti tokias užduotis, kurios iki šiol skraidžiusiems lėktuvams buvo neįkandamos. <br>Scanpix nuotr. 
Sunkiai aptinkamas penktos kartos „F-35“ naikintuvas įgauna vis daugiau gebėjimų atlikti tokias užduotis, kurios iki šiol skraidžiusiems lėktuvams buvo neįkandamos. <br>Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Arnas Mulokas

Aug 14, 2019, 2:36 PM

Nuo pat projekto įgyvendinimo pradžios buvo aišku, kad naujieji naikintuvai, vardan žemo aptinkamumo, turės paaukoti dalį savo greičio bei kovinės galios. Kuo jie gali nurungti jau esamus lėktuvus? Atsakymas – moderni avionika. Tai lyg galingi kompiuteriai, kurie dar ir skraido. Žinoma, pasitaiko ir kliūčių, todėl tai, ko negali padaryti pats lėktuvas, už jį turi padaryti jo pilotas.

Per  „Oranžinės vėliavos įvertinimo“ pratybas, vykusias rugpjūčio 6 d., „F-35“ dar labiau praplėtė savo galimybes. Naikintuvas atliko pirmą tiesioginę duomenų transliaciją į šio naikintuvo antžeminę stotį Naujojoje Meksikoje. Iš ten duomenys buvo perduoti į amerikiečių sukurtą „Integruotą oro ir raketų kovos kontrolės sistemą“ (IBCS).

Nors kol kas tai tik teorinės pratybos – kartu žengiama ir į ateitį, kurioje naikintuvo pilotas galės pranešti tikslius priešo paleisos raketos duomenis per trumpą laiką. Pagal šią informaciją gynybinės sistemos grėsmę neutralizuos.

Dar 2016 metais „F-35“ parodė savo gebėjimą veikti kartu su laivuose esančia priešbalistine sistema AEGIS. Šiuo metu jų yra 33, tačiau per ateinančius kelis dešimtmečius skaičius turėjo padidėti dar 20-čia.

Pavykus suderinti naikintuvo ir IBCS sistemas atsivertų visiškai naujos galimybės. Tokia sistema jau jungia įvairius radarus, stebėjimo sistemas, tarp jų ir išankstinio įspėjimo sistemas AWAC, „Patriot“ raketas. Artimiausiu metu planuojama įtraukti ir THAA aukštuminės oro gynybos sistemas. „F-35“ galėtų būti visų šių gynybinių sistemų akimis.

Sistemą sukūrė „Northtrop Grumman“ kompanija, ji sako, kad toks sekimo tinklas gynybai suteiktų keletą papildomų sekundžių, per kurias būtų galima pasirinkti optimaliausią variantą gynybai nuo balistinių raketų.

Naujienų portalo „Breakingdefense“ teigimu, rugpjūčio 6 d. vykusiai misijai neprireikė jokių rimtų techninių pakeitimų, užteko tik atnaujinti programinę įrangą naikintuve. Toks gana nebrangus atnaujinimas turėtų leisti pakankamai greitai visus naikintuvus sujungti į bendrą tinklą dar iki 2025 metų.

Iki šiol naikintuvi buvo vertinami pagal tai, kiek jie gali gabenti raketų, tačiau panašu, kad dabar visą šią koncepciją reikia pergalvoti. Tikimasi, kad naujoji LPI/LPD (Low Probably of Intercept/Low Probably of Detection) sistema prireikus leis naikintuvams patekti į priešo erdvę nepastebėties, surinkti reikiamą informaciją, perduoti ją šifruotais kanalais ir taip sulaukti reikiamų norodymų.

Greitai šalia kitų šalių sienų, pavyzdžiui Šiaurės Korėjos arba Irano, skraidantys „F-35“ atliks ne tik oro patruliavimo misija, bet tams ir gynybos sistemų akimis, gebančiomis realiu laiku pranešti apie paleistas raketas. Jei netoli bus dislokuoti laivai su AEGIS sistemomis arba sausumos pajėgos, turinčios THAAD sistemas, numušti paleistas raketas bus galima dar pirmoje jų paleidimo fazėje – tiesiai virš ją paleidusios valstybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.