Radijo prietaisų evoliucija: nuo masyvių grotuvų – iki skaitmeninių imtuvų

Radijas – viena pagrindinių masinės komunikacijos priemonių, kadaise gerokai paveikusi žiniasklaidos bei technologijų vystymąsi. Per daugiau nei šimtą metų radijas ištobulėjo ir pasikeitė. Pakito ir jo reikšmė, tačiau aišku viena – radijo paklausa ir aktualumas niekur nedingo. Mėgstamos radijo stotys, laidos, o svarbiausia – mylima muzika mus lydi visur, kur bebūtume – namie ruoštume vakarienę ar važiuotume automobiliu į darbą.

Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Pranešimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 24, 2022, 9:24 AM, atnaujinta Feb 28, 2022, 11:01 AM

Vis dėlto šiomis dienomis senuosius analoginio tipo radijo imtuvus išstūmė modernūs prietaisai. Ką tik paminėtos Pasaulinės radijo dienos proga apžvelgiame, kokie įrenginiai paklausūs šiandien.

Radijo prietaisų evoliucija

Pirmieji radijo imtuvai ir dabartiniai prietaisai, nors ir atlieka tą pačią pagrindinę funkciją, yra visiškai skirtingi. Senoviniai įrenginiai buvo masyvūs – juos vargiai galėjai nešioti iš vienos vietos į kitą. Maždaug prieš šimtą metų radijo imtuvai buvo didžiulė prabanga, tad juos galėjo turėti tik pasiturintys žmonės. Negalintys jų įpirkti pasitenkindavo savadarbiais detektoriniais radijo imtuvais.

Laikui bėgant ir tobulėjant technologijoms, keitėsi ir prietaisai. Ilgainiui išpopuliarėjo magnetolos ir radijo grotuvai. Seniau vyravo kasetinės magnetolos, tačiau vėliau kasetes pakeitė kompaktinės plokštelės. Šiais laikais gaminami prietaisai turi skaitmeninius radijo grotuvus, kurie automatiškai skenuoja bangas ir aptinka radijo stotis, taip pat CD grotuvą, kuris gali nuskaityti CD-R/RW formato diskus. Kai kurie turi USB ir „Bluetooth“ jungtis. USB jungtis leidžia prie magnetolos prijungti telefoną ar kitą išmanų įrenginį, o „Bluetooth“ ryšys suteikia galimybę muziką transliuoti tiesiogiai iš telefono arba kompiuterio.

Magnetola tinka tiek naudojimui biure bei namuose, tiek išvykus į gamtą, rengiant pikniką. Šis įrenginys dažniausiai yra nešiojamas ir veikia su elementais.

Naudinga paminėti tai, kad magnetolos gali būti skirtingų galingumų. Iš esmės nuo magnetolos galios priklauso ir tai, kaip skambės muzika. Kuo daugiau vatų galios turi magnetola, tuo geresnis ir stipresnis garsas bus. Tačiau, tokia magnetola naudos ir daugiau energijos.

Ateitis priklauso skaitmeniniams imtuvams

Visgi magnetolas, plačiai naudotas šio amžiaus pradžioje, išstūmė skaitmeniniai radijo imtuvai, kurie laikomi naujausia radijo transliavimo technologija. Tokiuose imtuvuose garsas yra paverčiamas skaitmeniniais signalais ir tada transliuojamas. Jie leidžia mėgautis aukšta garso kokybe, kurią galėtume gauti iš kompaktinių plokštelių (CD), bei sklandžiu klausymu be trukdžių, kuris yra dažnas reiškinys klausantis analoginių, FM radijo imtuvų.

Skaitmeniniai radijo imtuvai suteikia didesnį ir platesnį radijo stočių pasirinkimą, leisdami klausytis skirtingos muzikos, laidų ar programų. Daugelis modelių pagauna ir FM bangas bei internetinio radijo kanalus, tad programų pasirinkimas – tikrai platus. Turint tokį imtuvą galima pamiršti apie rankinį radijo stočių ieškojimą – jis stotis aptinka automatiškai. Beje, galima sužinoti, ko klausote – skaitmeninis radijo imtuvas dažniausiai nurodo muzikos atlikėją ir dainos pavadinimą, radijo laidos pavadinimą ar tiesiog tai, kokią stotį klausote.

Prekybos centro internete „Varlė.lt“ specialistas Justinas Kaušinis tikina, kad šiuolaikiniai prietaisai yra kur kas daugiau nei radijo imtuvai: jie gali turėti žadintuvą, būti su USB jungtimi, su „Bluetooth“ ar WiFi ryšio prisijungimo galimybe. Anot J.Kaušinio, prieš įsigydami naują skaitmeninį radijo imtuvą, turėtumėte žinoti dar kelis svarbius dalykus.

„Skaitmeniniai radijo imtuvai gali būti skirtingų tipų: laidiniai, prijungiami prie maitinimo šaltinio ir nešiojami. Jie – tarsi kelioniniai, kišeniniai radijo imtuvai, kurie yra maži ir įkraunami. Tokie nedideli, kartais net mini radijo imtuvai puikiai telpa į kišenę ir gali tapti geriausiais pasivaikščiojimų kompanionais. Jie dažniausiai turi gana talpias, įkraunamas baterijas, leidžiančias klausytis radijo ilgą laiką. Taip pat yra modelių, kurie pasižymi atsparumu vandeniui“, – skaitmeninių radijo imtuvų ypatybes vardija specialistas.

J. Kaušinis priduria, kad vertėtų atsižvelgti ir į garso kokybę. Tai – vienas iš svarbiausių aspektų, norint, kad radijo imtuvas dovanotų malonią klausymosi patirtį. Dauguma skaitmeninių radijo imtuvų modelių turi vieną arba du garsiakalbius, todėl galima rinktis mono arba stereo garsą.

Įtakos turi ir radijo imtuvo galingumas. Jis nulemia, kaip efektyviai ir garsiai imtuvas gebės skleisti garsą. Jo galingumą galima derinti prie kambario, kuriame imtuvas stovės, dydžio. Didelei svetainei puikiai tinka 20 W radijo imtuvas, o mažesniems kambariams tikrai galite rinktis ne tokius galingus prietaisus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?