Galingiausias planetos lazeris gali įžiebti žvaigždę

Kol Europos branduolinių tyrimų agentūra CERN su savo hadronų greitintuvu gąsdina pasaulio mistikus, kuriems vis vaidenasi juodoji skylė po Prancūzija, Žemės peršokimas į kitą visatą ar pasaulio pabaigą sukelsiantis eksperimentas, amerikiečiai tyliai sumontavo įrenginį, galintį mūsų planetoje pragręžti skylę tiesiogine to žodžio prasme.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 22, 2012, 12:28 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:10 PM

O jei tiksliau, Lawrence'o Livermore'o laboratorijoje sumontuotas 10 lygių lazeris gali sukurti Kalifornijoje miniatiūrinę žvaigždę. Liepos pradžioje kažkas panašaus ir buvo padaryta.

Kad pasiektų to, ką pagaliau padarė, laboratorijos komanda dirbo 15 metų. 3,5 mlrd. dolerių kainavęs 192 spindulių galingiausias pasaulyje lazeris laboratorijoje turėtų sukurti sąlygas branduolio sintezei. Tam reikia nei daug, nei mažai – slėgio ir temperatūros, kokie yra žvaigždės viduje. Žodžiu, jei kažką panašaus sumontuotume bet kuriame Lietuvos kaime, visą energiją tektų išnaudoti bendraujant su protestuotojais, o ne eksperimentams.

Amerikoje irgi buvo protestuotojų, bet Lawrence'o Livermore'o laboratorijos darbuotojams jie nesutrukdė, tad galiausiai lazeris iššovė. Tai atrodė maždaug taip: 192 lazeriai, pakaitomis paleisdami po šūvį kas trilijoninę sekundės dalį, šaudė į 2 milimetrų diametro taikinį. Per šūvių piką lazeriai sukūrė 500 TW (teravatų) energijos, o ultravioletinių lazerių šviesa taikinį veikė 1,85 MJ (megadžiaulių) jėga.

Kad būtų vaizdžiau, laboratorijos darbuotojai paaiškino: „500 TW - tai 1000 kartų daugiau, negu visos Jungtinės Amerikos Valstijos naudoja bet kuriuo momentu, o 1,85 MJ – apie 100 kartų daugiau, negu yra sukūręs bet kuris ligi šiol veikęs lazeris.“

Per eksperimentą numatytos energijos sąnaudų ir šūvio tikslumo paklaida neviršijo 1 proc., tad šis klaikusis lazeris pasirodė ne tik pačiu galingiausiu, bet ir pačiu tiksliausiu iš iki šiol sukurtų lazerių. Pačiu šūviu kol kas nebuvo siekiama atlikti jokio eksperimento – tiesiog buvo tikrinama įranga. Baimės, kad dar 1990 m. sumontuoti optiniai lęšiai gali neatlaikyti, nepasitvirtino – minimalūs gedimai šalinami lengvai.

Kaip jau ir minėjome, galutinis tikslas yra ištirti medžiagų savybes ekstremaliomis sąlygomis ir išmokti tokiu šūviu „užvesti“ branduolio sintezės reakciją, per kurią bus galima pagaminti daugiau energijos, negu išeikvoja lazeriai.

O juk branduolio sintezės energija jums ne kokia branduolinė elektrinė – čia nei radiacijos, nei radioaktyvių atliekų. Užžiebi sau mažytę žvaigždę ir semi megavatus kibirais. Tačiau vis tiek neaišku, kam jiems toje Kalifornijoje žiebti žvaigždę. Nuvažiuotų į Holivudą ir atsivežtų – ten tų žvaigždžių nors vežimu vežk…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.