Rusija prarado du palydovus – skaičiuojami milijardai nuostolių

Rusijoje telekomunikacinių palydovų „Ekspress-MD2“ ir „Telkom-3“ paleidimas iš Baikonūro kosmodromo baigėsi nesėkme – įvyko avarija dėl viršutinės raketos pakopos problemų. „Preliminariais duomenimis, avarinė situacija įvyko viršutinės pakopos „Briz-M“, kuri pagaminta V. M. Chruničevo valstybiniame kosminiame moksliniame gamybiniame centre, dalyje. Yra duomenų, kad du pakopos įjungimai įvyko sklandžiai, o trečiasis taip ir neįvyko“, - žurnalistams pasakojo raketų ir kosmoso pramonės atstovas.

„Pamesti“ palydovai ir pakopa reiškia ne tik milžiniškus nuostolius, bet ir pavojų kitiems kosminiams objektams.<br>khrunichev.ru
„Pamesti“ palydovai ir pakopa reiškia ne tik milžiniškus nuostolius, bet ir pavojų kitiems kosminiams objektams.<br>khrunichev.ru
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 7, 2012, 12:13 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:07 PM

Kaip rašo newsru.com, buvo planuojama, kad kosminio aparato „Telkom-3“ atsiskyrimas nuo viršutinės pakopos „Briz-M“ įvyks rugpjūčio 7 d. 8 val. 44 min., o palydovo „Ekspress-MD2“ - 9 val. 14 min. Pagal vieną iš versijų, įvykus avarijai palydovai atsiskyrė anksčiau. Pagal kitą versiją, palydovai ir toliau liko viršutinės pakopos sudėtyje, po to, kai tarpinėje orbitoje trečią kartą neįsijungė variklis.

Rusijos kosmoso specialistai tarpinėje orbitoje pastebėjo avariją patyrusią viršutinę pakopą ir nenustatytą objektą, kuris gali būti vienas iš palydovų. Specialistų duomenimis, pakopa ir du palydovai po avarijos liko tarpinėje orbitoje iki 5 tūkst. km aukštyje. Taigi, iki tikslinės orbitos pritrūko apie 30 tūkst. km.

Specialistai sutaria, kad naudojant palydovuose esančias kuro atsargas kosminių aparatų į reikiamą orbitą pervesti nepavyks. Tad palydovus galima laikyti prarastais. Avarijos nuostolis siekia apie 5-6 mlrd. rublių.

Aparatas „Telkom-3“ Rusijoje buvo kuriamas Indonezijos ryšių operatoriaus užsakymu. Jame sudėta brangi Europoje pagaminta aparatūra. Palydove „Ekspress-MD2“, pagamintame Rusijos operatoriaus užsakymu, taip pat daug vakarietiškų dalių. Vidutinė vieno tokios klasės aparato kaina pasaulinėje rinkoje – 100-150 mln. dolerių.

„Pamesti“ palydovai ir pakopa reiškia ne tik milžiniškus nuostolius, bet ir pavojų kitiems kosminiams objektams. Nevaldomų palydovų skrydžio trajektorija gali kelti grėsmę ir Tarptautinei kosminei stočiai, aplink Žemę skrendančiai gana žemoje orbitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.