Vos nusileidęs „Curiosity“ siunčia Marso vaizdus (video)

Po aštuonis su puse mėnesių trukusios kelionės pagaliau pasiekęs savo tikslą – raudonąją planetą, NASA marsaeigis „Curiosity“ neturi laiko ilsėtis. Robotas iš karto kibo į darbą ir antradienį atsiuntė savo pirmąją spalvotą nuotrauką – Geilo kraterio, kuriame jis nusileido ir kuriame ketina ieškoti gyvybės pėdsakų, peizažą, rašo „Daily Mail“.

Pirmasis spalvotas Marso peizažas - dėl gruntui fotografuoti skirtos kameros padėties nuotrauka pakrypusi, todėl turėjo būti pasukta.<br>„Reuters“
Pirmasis spalvotas Marso peizažas - dėl gruntui fotografuoti skirtos kameros padėties nuotrauka pakrypusi, todėl turėjo būti pasukta.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 7, 2012, 5:58 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:51 PM

Šis neryškus peizažo, esančio į šiaurę nuo „Curiosity“ marsaeigio, vaizdas buvo padarytas jau pirmosios dienos popietę aparatu „Mars Hand Lens Imager“ (MAHLI).

Nuotraukoje tolumoje matyti šiaurinis Geilo kraterio kraštas.

Vaizdas tamsus, nes buvo fotografuotas per nuimamą nuo dulkių apsaugantį dangtelį, kuris leidžiantis greičiausiai pasidengė dulkėmis.

Nuotraukų be apsauginio dangtelio tikimasi sulaukti kitą savaitę, kai bus išbandyta robotizuota ranka. Be to, ateinančiomis dienomis kamera bus tiksliai nustatyta, todėl nuotraukos bus ryškesnės.

Kai robotizuota ranka, bokštelis ir MAHLI yra sudėti, MAHLI yra pozicijoje, kuri nuo marsaeigio stogo pakreipta 30 laipsnių kampu, priekinėje kairiojoje marsaeigio pusėje.

Tokia pozicija neypatingai tinkama fotografuoti peizažams, tačiau pagrindinis MAHLI kameros tikslas yra nufotografuoti artimus aukštos rezoliucijos vaizdus, kuriuose aiškiai matytųsi Geilo kraterio uolienos ir gruntas.

Kamera geba sufokusuoti bet kokį objektą, esantį atstumu nuo 2,1 cm iki begalybės .

Vėliau „Curiosity“ kas Marso paviršių, kad būtų galima analizuoti jo sudėtį ir ieškoti molekulinių junginių, turinčių anglies, kurie gali būti gyvybės pagrindas.

Dar porą savaičių marsaeigis stovės nejudėdamas, nes dar nepatikrintos visos 2,5 mlrd. dolerių vertės marsaeigio sistemos. Artimiausiomis dienomis turėtų pradėti plaukti daugiau spalvotų Marso nuotraukų ir panoraminių vaizdų.

Dar viena įspūdinga staigmena iš Marso prieigų atskriejo iš jau septynerius metus aplink Marsą besisukančio aparato „Mars Reconnaissance Orbiter“, kuris, skrisdamas tiesiai virš į Marsą besileidžiančio „Curiosity“, būdamas nuo jo 340 km atstumu, aukštos rezoliucijos kamera nufotografavo marsaeigį su parašiutu likus maždaug minutei iki nusileidimo.

Nuotraukoje matyti parašiuto forma.

NASA taip pat paskelbė trumpą filmuką, sumontuotą iš 297 vaizdų, paties besileidžiančio "Curiosity" fotografuotų po du per sekundę. Taigi, filmuke – paskutinės „Curiosity“ nusileidimo į raudonąją planetą minutės:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?