Nesėkmingai pakilę Rusijos palydovai grasina visam Žemės rutuliui

Pirmadienį nesėkmingai pakilę Rusijos palydovai „Ekspress-MD2“ ir „Telkom 3“, taip pat viršutinė pakopa „Briz-M“, tapę nebevaldomi ir atsidūrę nenumatytoje orbitoje, kelia grėsmę beveik visam Žemės rutuliui, praneša newsru.com. Raketų ir kosmoso pramonės srityje dirbančio šaltinio teigimu, šios didelių gabaritų kosminės šiukšlės gali nukristi didžiojoje Žemės rutulio dalyje. Išimtis – tiktai Šiaurės šalys ir pats Pietų Amerikos galiukas. Ten „pamesti“ palydovai tikrai nenukris.

2012 m. rugpjūčio 6 d. raketa nešėja „Proton-M“ su viršutine pakopa „Briz-M“ ir dviem ryšio palydovais – Rusijai priklausančiu „Ekspress-MD2“ ir Indonerzijai skirtu „Telkom 3“ pakilo iš Baikonūro kosmodromo.<br>khrunichev.ru
2012 m. rugpjūčio 6 d. raketa nešėja „Proton-M“ su viršutine pakopa „Briz-M“ ir dviem ryšio palydovais – Rusijai priklausančiu „Ekspress-MD2“ ir Indonerzijai skirtu „Telkom 3“ pakilo iš Baikonūro kosmodromo.<br>khrunichev.ru
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 10, 2012, 2:12 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:11 AM

Šiuo metu pakopa ir kosminiai aparatai skrieja orbita, pasvirusia 49,9 laipsnių. Taigi, jų nuolaužų kritimo juosta apima praktiškai nuo 50 laipsnių šiaurės platumos iki 50 laipsnių pietų platumos.

Specialistų nuomone, į kritimo zoną patenka praktiškai visa Šiaurės Amerika, išskyrus Aliaską ir šiaurinę Kanados dalį, pietų Amerika, Afrika, Europos teritorija žemiau linijos Frankfurtas – Praha – Kijevas, Rusijos pietūs, visa Azija, išskyrus šiaurinius Kazachstano ir Mongolijos rajonus, taip pat Australija. Pagal šiuos skaičiavimus, Lietuvoje Rusijos palydovai neturėtų nukristi.

Kosminių tyrimų instituto RAN mokslo darbuotojas Natanas Eismontas pranešė, kad avarijos ištikti palydovai nukris į Žemę maždaug po 6-8 mėnesių. Mokslininkas prognozuoja, kad Žemę gali pasiekti dideli nuolaužų kiekiai.

2012 m. rugpjūčio 6 d. raketa nešėja „Proton-M“ su viršutine pakopa „Briz-M“ ir dviem ryšio palydovais – Rusijai priklausančiu „Ekspress-MD2“ ir Indonerzijai skirtu „Telkom 3“ pakilo iš Baikonūro kosmodromo. Sutrikus viršutinės pakopos darbui, palydovai nepasiekė tikslinės orbitos.

Kitą dieną po nesėkmingo pakilimo specialistai elipsės formos orbitoje pastebėjo keturis objektus. Manoma, kad šioje nenumatytoje orbitoje atsirado abu palydovai, viršutinė pakopa ir kažkuris jungiamosios konstrukcijos fragmentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.