Spalvotose „Curiosity“ nuotraukose - saulėta popietė Marse

JAV

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 10, 2012, 1:55 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:15 AM

Mokslininkus sužavėjo gauti vaizdai: tolumoje nuo roboto matosi kraterio centre stūksančio 5 kilometrų aukščio vadinamojo Šarpo kalno, kuris oficialiai žinomas kaip Eolidės kalnas (Aeolis Mons), papėdė, prie kurios vėliau turėtų važiuoti šis šešiaratis branduolinio reaktoriaus varomas aparatas.

„Labai jaudina mintis ten patekti, tačiau ta vieta yra tolokai“, - sakė „Curiosity“ misijos mokslininkė Dawn Sumner iš Kalifornijos universiteto Deiviso koledžo.

Iki šiol raiškiausia marsaeigio nusileidimo vietos panoramine nuotrauka buvo suklijuota iš mažesnių atvaizdų, tačiau mokslininkai jau ruošiasi parsisiųsti dar geresnės kokybės nuotraukų.

Po sėkmingo nusileidimo sekmadienio vakarą (pirmadienio rytą Lietuvos laiku), „Curiosity“ džiugino mokslininkus, leisdamas pažvelgti į roboto naująją aplinką, kuri iš pirmo žvilgsnio atrodo panaši į Kalifornijoje plytinčią Mohavių dykumą. Tačiau pirmosios nuotraukos buvo neryškios ir nespalvotos.

Anksčiau šią savaitę buvo pakeltas roboto bokštelis, kuriame įtaisytos didelės raiškos ir navigacinės kameros siunčia geresnės kokybės vaizdus.

Automobilio dydžio robotas veikia kaip planuota, o programos vadovai tikrina jo įvairių sistemų darbą. Ant viršutinio „Curiosity“ dangčio netoli spinduliuotės matuoklio paskutinėmis nusileidimo akimirkomis užkrito keli akmenukai, tačiau projekto vadovai sakė, jog jie nesudarys jokių kliuvinių.

Marsaeigis „toliau elgiasi iš esmės nepriekaištingai“, nurodė misijos vadovas Mike'as Watkinsas iš NASA Raketinio judėjimo laboratorijos, vadovaujančio 2,5 mlrd. dolerių kainuosiančiai Marso tyrimų programai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?