„Gyvename Marso laiku: skrydžio vadovas miega. Užeikite vėliau.“

Nuo tada, kai marsaeigis „Curiosity“ nusileido Raudonojoje planetoje, skrydžio vadovas Davidas Ohas su visa šeima savaip simboliškai įsitraukė į misiją – nustojo laikytis įprasto jų biologiniams laikrodžiams Žemės laiko ir pradėjo gyventi Marso laiku, - praneša agentūra AP.

15 val. pusryčius valgo ne tik miegaliai.<br>AP
15 val. pusryčius valgo ne tik miegaliai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 20, 2012, 3:24 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:49 AM

Kiekvienos misijos į Marsą metu, nedidelė mokslininkų grupelė pirmuosius tris mėnesius gyvena svetimos planetos laiku, tačiau didelė retenybė, kad visa šeima sutiktų apversti aukštyn kojomis savo gyvenimus.

Sužavėta galimybės gyventi nežemišku laiku, D. Oho žmona Bryn negalėjo atsisakyti galimybės į šį marsietišką nuotykį įtraukti ir savo vaikus – 13-metį Bradeną, 10-ies Ashlyn ir 8-erių Devyną.

„Jaučiamės šiek tiek mieguisti, šiek tiek atsiliekantys visą dieną, tačiau visiems sekasi puikiai“, - džiaugėsi Bryn, jau dvi savaites dalyvaujanti bandyme.

Diena Marse trunka šiek tiek ilgiau. Žemė apsisuka aplink savo ašį per 24 val., o kaimynas yra kiek tingesnis, tad para čia trunka 39 minutėmis ir 35 sekundėmis ilgiau. Tai gali atrodyti nedidelis skirtumas, tačiau per keletą dienų laikas ima gerokai prasilenkti.

Marso šviesos ir tamsos ciklu ėmė gyventi beveik 800 žmonių. Kiekviena diena pasistumia 40 minučių, o tai sujaukia darbo, miego ir maitinimosi režimą.

Ohų šeima į eksperimentą įsitraukė su humoru. Ant jų durų kabo užrašas: „Gyvename Marso laiku: skrydžio vadovas miega. Užeikite vėliau.“

Jau prieš prasidedant bandymui, vaikai guldavosi pusę 12 nakties ir keldavosi 10 ryto. Pradžioje tai buvo gana panašu į tipišką vasaros atostogų ritmą. Slenkant dienoms, jie guldavosi vis vėliau, o pabusdavo jau dieną ar net vakare.

Praėjusią savaitę vieną dieną šeima pusryčiavo 15 val., 20 val. pietavo, 2 val. 30 min. valgė vakarienę, o 5 ryto užkando prieš keliaudami į lovas. Miegamųjų langai uždengti aliuminio folija arba audiniu, kad neprasiveržtų nė vienas spindulėlis ir būtų galima miegoti šviečiant saulei. Savadarbis kalendorius padeda susigaudyti dienose, o dienotvarkės surašytos ant didžiulio veidrodžio. Skaitmeninis laikrodis šeimininkų miegamajame nustatytas Marso laiku.

Bryn Oh turi tikslią skaičiuoklę, kurioje nuolatos atnaujinamos jos vyro darbo valandos ir kita šeimos veikla. Visi jie nešioja bevielius įrenginius, matuojančius jų žingsnius, sudegintas kalorijas ir miego fazes.

Kai Davidas pasakoja bendradarbiams, gyvenantiems Marso laiku, ir „žemiškiems“ draugams apie pokyčius, reakcijos būna įvairios. „Kai kurie mano, kad šaunu, jog to ėmėsi ir vaikai. Kai kurie, dirbę kitose Marso misijose, sako, kad aš išprotėjau“, - atskleidė mokslininkas.

Naktinės pelėdos gyvenimas turi savų privalumų: vaikai pagaliau pirmą kartą išvydo krintančią žvaigždę, šeima išsiruošė į naktinį žygį po netoliese esančius kalnus. Jie taip pat pavakarieniavo Holivude ir kartu su kitais turistais žavėjosi gatvės atlikėjais Šlovės alėjoje. Pažiūrėję filmo apie zombius vidurnakčio seansą, jie patraukė žaisti boulingo.

Iš trijulės sunkiausiai sekasi Ashlynai, kuri vis prabunda per anksti. „Tai nuostabu, bet vargina“, - sakė mergaitė.

Bradeną toks gyvenimo ritmas jaudina. Kuris paauglys nenorėtų nemiegoti iki paryčių ir vidurnaktį valgyti šaldytą jogurtą? Jis ėmė pildyti internetinį dienoraštį, kuriame aprašo įdomius šeimos potyrius.

Tačiau dėl šios patirties teko paaukoti tai, kas žemiška. Šeima iškeitė tikras atostogas į įspūdingą gyvenimą. Vizitai pas dantų gydytojus, muzikos pamokos ir vaidinimų datos suplanuotos tuo metu, kai vaikai nemiega, o tas laikas kasdien kinta. Vis dėlto, jiems netgi pavyko surengti vakarėlį – barbekiu Marso tema su Geilo kraterio formos krateriu, papuoštu žvaigždžių formos žvakutėmis.

Bryn Oh teigia, kad labai lengvai galima pasimesti, kuri dabar diena. Nelengva atsakyti net, kiek dabar valandų. Ar turite omenyje Žemės laiką? „Curiosity“ laiką? Laiką, kuriuo gyvena jų kūnai?

Misijos vadovas Mike'as Watkinsas sako, kad to šeima nepamirš visą likusį gyvenimą. Be to, lygiai taip pat, kaip pratinosi prie Marso laiko, vaikai jau greit, prasidėjus mokslo metams, turės grįžti prie savo žemiškų įpročių ir iš naujo pripratinti prie jų savo kūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.