Evoliucija nestovi vietoje: atrastas pirmasis bedantis graužikas

Indonezijos miškuose prieš metus rasta unikali žiurkė, kuri beveik neturi dantų, tačiau jai jų ir nelabai reikia. Keistas graužikas nieko negraužia – minta sliekais ir nekramto, - praneša naujienų agentūra AP.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 27, 2012, 10:03 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:29 AM

Žiurkė, pavadinta Paucidentomys vermidax yra kirstukų tipo ir yra vienintelė iš žinomų daugiau kaip 2200 rūšių graužikų, neturinti krūminių dantų - tik kaplius. Kai gyvūnas „šypsosi“ sunku pastebėti, kad jai trūksta dantų, nes viską užstoja didžiuliai neįprastos formos priekiniai dantys, kuriais jis negali graužti.

Pilna burna dantų žiurkėms reikalinga taip pat, kaip ir kitiems žinduoliams, bet kokio maisto, įskaitant sėklas, žolę ir net mažesnius gyvūnus, susmulkinimui, tad šio gyvūno mitybos ypatumai paaiškina, kodėl ji neturi dantų. Ilgu snukučiu 30 cm ilgio padaras iš dirvos lengvai ištraukia sliekus.

„Unikali kaplių forma neleidžia žiurkei kramtyti ir ji maitinasi vien minkštais sliekais. Ši rūšis iliustruoja, kaip evoliucija gali panaikinti anksčiau buvusius svarbius bruožus, kai susiduriama su naujomis ekologinėmis galimybėmis - šiuo atveju, sliekų gausa“, - sakė Jacobas Esselstynas, Makmasterio universiteto mokslininkas.

Atradimas primena, kad evoliucija vyksta ir toliau ir žmonių evoliucija nėra išimtis. Tyrėjai svarsto, kad jei dabar žmonės maitintųsi tik energetiniais gėrimais, ateityje galbūt ir jų dantys išnyktų. Dar daugiau nerimo kelia mintis apie tai, kaip šių dienų sėdimas darbas ir gyvenimo būdas, gali paveikti žmonių evoliucijos procesus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.