Roboto „Curiosity“ pasiekimas - dar ryškesnės nuotraukos iš Marso

Marsaeigis robotas „Curiosity“ pagaliau išbandė savo 100 milimetrų kamerą ir NASA skelbia pirmuosius rezultatus. Naujausiose fotografijose iš Marso matomas kraštovaizdis pietų ir pietvakarių kryptimi iš roboto nusileidimo vietos, skelbiama naujienų agentūroje AP.

Sluoksniuotas Šarpo kalnas.<br>AP
Sluoksniuotas Šarpo kalnas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 28, 2012, 1:15 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:43 AM

100 milimetrų stiebo kamera daro tris kartus didesnės rezoliucijos nuotraukas nei iki šiol naudota 34 milimetrų kamera, tačiau apima siauresnį stebėjimo lauką. Pirmame naujausių vaizdų plane aiškiai matyti žvyruotas „Curiosity“ buveinės paviršius. Kiek tolėliau (apie trečdalį nuo nuotraukos apačios) matyti, kad paviršius šiek tiek įdumba, o tolumoje dunkso tamsios kopos. Už jų, toliausiame fotografijos plane, matyti sluoksniuotos Šarpo kalno uolos.

Mokslininkai šiuo metu lygina kalną su vaizdais iš Didžiojo Kanjono JAV. Šarpo apačioje matyti, kad uolienos tarsi sluoksniuotos, o tai primena Didįjį Kanjoną taip pat, kaip ir kraštovaizdžio spalvos.

Vaizdą kai kur temdo migla, tačiau aukščiausia matoma viršūnė yra už 16,2 km nuo marsaeigio. Mokslininkai vienoje nuotraukų versijoje paryškino spalvas, kad atskleistų, kaip Marso kraštovaizdis atrodytų Žemei būdingoje šviesoje. Tyrėjai teigia, kad panašios į Žemės sąlygos padeda analizuoti paviršių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.