Mokslininkus iš laboratorijų į viešumą išgins festivalis „Erdvėlaivis Žemė“

Antradienį penkiuose Lietuvos didžiausiuose miestuose startuos mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ renginiai. Rengėjai šiuo festivaliu visuomenę siekia supažindinti su naujausiomis mokslo ir technologijų plėtros tendencijomis, Lietuvos mokslininkų išradimais, jų taikymu medicinoje, pramonėje, ekonomikoje, pramogų pasaulyje ir kitur.

Festivalio sumanytojas ir organizatorius R. Maskoliūnas.<br>A. Barzdžius
Festivalio sumanytojas ir organizatorius R. Maskoliūnas.<br>A. Barzdžius
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Sep 10, 2012, 8:51 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:34 PM

Festivalis atviras visiems norintiems, visi renginiai nemokami, bet pirmiausia jis skirtas jaunimui, o dar konkrečiau – vyresniųjų klasių moksleiviams, galbūt galvojantiems apie gamtos ar tiksliųjų mokslų studijas bei mokslininko profesijos pasirinkimą.

Paminės Leonardo da Vinci gimtadienį

Festivalis tradiciškai sieks populiarinti gamtos ir tiksliuosius mokslus – nuo antradienio visoje šalyje prasidedančiuose renginiuose bus kalbama ne tik jau kiek šiam festivaliui įprastomis gyvybės atsiradimo Žemėje, astronautikos, kosmoso tyrimų, atominės energetikos ar klimato kaitos temomis, daugiau dėmesio bus skiriama ir humanitariniams, teisės mokslams, bus rengiami ir dizaino, tapybos užsiėmimai.

Bene ryškiausiu jo akcentu galima vadinti dailininko, skulptoriaus, inžinieriaus, išradėjo, matematiko Leonardo da Vinci 560-ojo gimtadienio paminėjimą. Šia proga speciali programa apie pirmojo mokslininko inovacijas medicinoje, mene, karyboje vyks Vilniaus Žirmūnų gimnazijoje, čia bus skaitomos paskaitos apie anatominius da Vinci tyrinėjimus, muziką kuriančius automatus, vyks šarados ir literatūros konkursas.

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje bus galima ne tik susipažinti su Leonardo da Vinci karo inžinieriaus idėjomis, bet ir išbandyti šiuolaikinius ginklus.

Vilniuje intriguojančią programą parengė VU Gamtos fakulteto mokslininkai. Joje išgirsite apie orų ypatybes miestuose, elektroninius bei sąmonės žemėlapius, sužinosite, kaip naudojami genetiniai žymenys, identifikuojant augalų bei gyvūnų rūšis ir kodėl kartais reikia bijoti aliuminio.

Išskirtinis dėmesys tiksliesiems mokslams

Kauniečiai festivalyje turės puikią progą aplankyti muziejus ir modernius mokslo centrus: Karo paveldo centre visi norintys išgirs šaunamųjų ginklų, o VII forte – Kauno miesto istoriją, Lietuvos zoologijos sode bus atskleistos roplių priežiūros paslaptys. Lietuvos sveikatos mokslų universitete dalyviai išmoks tinkamai plauti rankas, pamatys, kaip atrodo serganti žmogaus ląstelė ir kaip naikinamos vėžinės ląstelės.

Kauno technikos kolegijoje bus galima išgirsti apie šiaudinius ir ateities namus, „protingus“ automobilius ir apie tai, kaip galima matyti kiaurai sieną.

Viena diena – rugsėjo 14 d. bus skirta Kauno technologijos universitetui. Jo mokslininkai parengė kelias dešimtis įdomių demonstracijų ir eksperimentų iš chemijos, statybos ir architektūros, inžinerijos ir fizikos, elektronikos ir dizaino sričių.

Į renginius kauniečiai kviečiami atvykti šeimomis, kadangi ir suaugusieji, ir vaikai ras ką veikti: pabūti tyrėjais mokomosiose bei mokslinėse laboratorijose, išgirsti apie naujas meno technologijas ir pasigėrėti šviečiančia tekstile, susikurti transformuojamus drabužius, pasigaminti muilo, įvairiausių judančių, grojančių ir šviečiančių žaislų, sužinoti, ar kenkia mūsų sveikatai mobilieji telefonai.

Progresas - nepakankamas

Festivalis suteikia galimybę ne tik susipažinti su naujausiomis mokslo žiniomis, bet ir susitikti su mokslininkais, kurie paprastai lindi laboratorijose, apsilankyti moksline veikla užsiimančiose institucijoje ar privačiose aukštųjų technologijų įmonėse, kur šiaip panorėjus, žinoma, patekti negalima.

Kaip jau devynerius metus rengiamas festivalis didina mokslo žinomumą ir keičia mokslo bei verslo bendradarbiavimą, pasakoja renginio sumanytojas ir organizatorius Rolandas Maskoliūnas: „Kiek girdžiu iš universitetų, mokslo įstaigų ir privačių aukštųjų technologijų įmonių vadovų lūpų, į priekį pasistūmėta – ne tik verslo ir mokslo institucijų bendradarbiavimo prasme, bet ir bendru augančiu visuomenės susidomėjimu mokslu, besikeičiančiu požiūriu į mokslininko profesiją ir jos prestižą, pirmiausia, žinoma, tarp jaunų žmonių.

Tai, kad Lietuvoje daugėja dėmesio mokslui, pirmiausia parodo naujų šios srities žurnalų atsiradimas („Iliustruotas mokslas“, „National Geographic“). Tiesa, progresas nėra pakankamas, nes, be pavienių renginių ir leidinių, didesnio televizijos ir spaudos dėmesio mokslininkai nesulaukia.“

Viena iš festivalio funkcijų – padėti mokslininkams geriau pateikti savo darbus, išmokyti bendrauti su publika. „Mokslo žmonės nėra šou verslo atstovai, bet tiesioginis kontaktas su žmonėmis yra būtinas. Festivalis siekia, kad paskaitų medžiaga būtų suprantama paprastiems žmonėms – tai buvo ir bus vienas iš svarbiausių mūsų tikslų“, – sakė festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ sumanytojas ir organizatorius Rolandas Maskoliūnas.

Festivalio renginiai nemokami, į kai kuriuos iš jų būtina registruotis iš anksto.

Daugiau informacijos – www.mokslofestivalis.eu

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.