Užrašykite savo vardą... galaktikomis (rašyklė)

Oksfordo universiteto mokslininkai prieš penkerius metus pradėjo projektą „Galaxy Zoo“. Visi norintys interneto vartotojai gali prisidėti prie astronomijos mokslo plėtros ir padėti mokslininkams suskirstyti milijonus plika akimi nematomų teleskopais užfiksuotų naujų galaktikų pagal jų formą. Projektas sulaukė pasisekimo – apie 250 tūkst. žmonių padėjo mokslininkams tvarkyti duomenis apie naujas galaktikas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2012, 9:03 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:02 PM

Lankytojai pastebėjo, kad kai kurios galaktikos primena tam tikras raides arba skaičius. Tai leido sukurti savotišką „galaktikų abėcėlę“.

Galaxy Zoo“ projekto tinklalapyje buvo sukurta speciali „galaktinė rašyklė“, leidžianti visiems pageidaujantiems galaktikomis užsirašyti savo vardą arba bet kokį norimą tekstą. Negana to, galima susipažinti, kokios galaktikos buvo panaudotos jį užrašant.

Pasak universiteto profesoriaus Chriso Lintotto, gyvi žmonės kur kas geriau už kompiuterį atpažįsta formas, todėl klasifikuojant milijonus galaktikų patogiau pasitelkti juos.

Tyrinėdami galaktikų formas, mokslininkai gauna informaciją apie jų formavimąsi, taip pat ir apie mūsų Paukščių Tako galaktikos prigimtį.

Savo vardą galaktikomis galite užsirašyti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.