Dykumoje sudaužius lėktuvą nustatyta: ekonomine klase skristi saugiau (video)

Daugiausia galimybių išgyventi lėktuvo katastrofoje turi tie keleiviai, kurie sėdi lėktuvo gale. Tokia išvada buvo padaryta per unikalų eksperimentą, per kurį dykumoje specialiai buvo sudaužytas keleivinis lėktuvas, siekiant sužinoti, kas vyksta su lėktuvu ir jame esančiais žmonėmis per katastrofą, rašo newsru.com.

Eksperimente buvo nustatyta, kad pagrindinis smūgis, lėktuvui susiduriant su paviršiumi, tenka lėktuvo priekiui.<br>Youtube
Eksperimente buvo nustatyta, kad pagrindinis smūgis, lėktuvui susiduriant su paviršiumi, tenka lėktuvo priekiui.<br>Youtube
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2012, 5:53 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:44 PM

Bandymas vyko Sonoros dykumoje Šiaurės Amerikoje. „Mirtininkų“ lėktuvas „Boeing 727“ atskrido su pilotu, bet netoli numatytos vietos jis iššoko su parašiutu. Toliau laineris buvo valdomas distanciniu būdu iš jį lydinčio lėktuvo.

Nusileidęs arti žemės, lėktuvas buvo paleistas laisvai skristi ir rėžėsi į žemę 225 km/val. greičiu. Toks greitis reiškia, kad lėktuvas ne visiškai suduš (tokiu atveju veikiausiai niekas neturi galimybių išgyventi), o tik kietai nusileis.

Eksperimentas, organizatoriams atsiėjęs pusantro milijono dolerių, buvo atliktas dar šių metų balandį. Tačiau dabar buvo pateiktos aviacinės saugos specialistų išvados.

Eksperimente buvo nustatyta, kad pagrindinis smūgis, lėktuvui susiduriant su paviršiumi, tenka lėktuvo priekiui. Taigi, daugiau rizikuoja verslo klasės keleiviai, sėdintys iškart už pilotų kabinos, ir, žinoma, patys pilotai. O ekonominės klasės keleiviai, sėdintys paskutinėse eilėse, turi nemažai galimybių išgyventi per avarinį nusileidimą. Žinoma, su ta sąlyga, jeigu laikysis reikiamų saugos reikalavimų.

Per eksperimentą lėktuvo gale buvo pasodinti trys manekenai, kokie naudojami išbandant automobilių saugumą. Vienas iš jų buvo „prisisegęs“ diržu, kaip to reikalauja taisyklės, ir sėdėjo saugia poza: kūnas palinkęs į priekį, galva remiasi į priekyje esančio krėslo atlošą. Antrasis manekenas apsiribojo tiktai diržu ir liko sėdėti tiesia nugara. Trečiasis nesilaikė jokių rekomendacijų. Paaiškėjo, kad pirmasis „keleivis“ per kietą nusileidimą beveik nenukentėjo. Antrasis taip pat liko „gyvas“, bet patyrė sunkią galvos traumą. O trečiasis „žuvo“ vietoje.

„Mes norėjome pažiūrėti, kas dūžtant lėktuvui su juo vyksta, kokie krūviai tenka žmogaus kūnui, o taip pat norėjome išsiaiškinti, kaip lainerius padaryti saugesnius“, - sakė kanalo „Channel 4“, kuris prisidėjo prie eksperimento, atstovas.

Dabar ekspertai, stebėję bandomąją „Boeing“ katastrofą, rekomenduoja: jeigu jūsų pagrindinis prioritetas nėra komfortas skrydžio metu, tuomet verčiau pirkite ekonominės klasės bilietus ir sėskitės galinėje lainerio dalyje, poroje eilių prieš atsarginį išėjimą.

Eksperimento išvadas patvirtina ir tikrovė: rugsėjo 12-ąją Kamčiatkoje sudužus lėktuvui An-27, išgyveno keturi keleiviai, ir visi jie sėdėjo būtent lėktuvo gale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: narystės ES 20-mečio proga sveikinimai iš U. von der Leyen