Kosminių grėsmių ekspertai meteoritą vadina įspėjamuoju šūviu

Kosminis įspėjimas. Taip penktadienį virš Rusijos sprogusį meteoritą vadina kai kurie Jungtinių Tautų pareigūnai. Dar prieš šį incidentą, vasario 11 dieną Vienoje prasidėjo Taikaus kosminės erdvės naudojimo komiteto (COPUOS) Mokslo ir technikos pakomitečio 50-oji sesija. Dviejų savaičių trukmės renginyje iš 14 šalių atstovų sudaryta „Veiksmo komanda 14“ ieško sprendimų, kaip Žemės gyventojams apsisaugoti nuo asteroidų ir kitų pro mūsų planetą skriejančių kosminių objektų, rašo space.com.

Penktadienį paryčiais Rusijos Čeliabinsko srityje nugriaudėjęs meteorito sprogimas sužeidė per tūkstantį žmonių.<br>AP
Penktadienį paryčiais Rusijos Čeliabinsko srityje nugriaudėjęs meteorito sprogimas sužeidė per tūkstantį žmonių.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2013, 3:02 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 3:51 PM

„Šis įvykis Rusijoje ir asteroido 2012DA14 praskriejimas pro Žemę mums priminė, kad daugybė tūkstančių tokių objektų pro mus praskrenda kiekvieną dieną“, - teigė Vienos suvažiavimo dalyvis, Saugaus pasaulio fondo vyresnysis patarėjas Ray Williamsonas.

R.Williamsonas pabrėžė, kad į mūsų planetą gali atsimušti ir didesni objektai, padarydami daug daugiau žalos.

Jo nuomone, reikia ir toliau stiprinti žmonijos gebėjimą susekti ir atpažinti asteroidus, jeigu norime nuo jų apsaugoti didžiausius žmonių populiacijos centrus.

„Jungtinėse Tautose tęsiamas darbas, siekiant išvystyti tarptautinį bendradarbiavimą, kilus asteroidų pavojui. Tarptautiniai veiksmai tokiu atveju yra būtini“, - kalbėjo R. Williamsonas.

Kad būtina numatyti bendrus pasaulio šalių veiksmus, pritaria ir Europos kosmoso agentūros Europos kosmoso tyrimų ir technologijų centro Nyderlanduose mokslininkas Detlefas Koschny. Jo nuomone, meteorito sprogimas Rusijoje tai įrodė.

„Prieš renginį dalijomės mintimis, jog suvažiavimo laikas puikus, nes sutampa su 2012DA14 praskriejimu. Bet kai ryte sužinojome apie įvykius Rusijoje, buvome šokiruoti. Koks sutapimas! Ar tai buvo kosminis įspėjamasis šūvis? Tai priverčia susimąstyti“, - kalbėjo D. Koschny.

2001-aisiais įsteigta JT „Veiksmo komanda 14“ daug dėmesio skiria Informacijos, analizės ir įspėjimų tinklui, kurio misija – rinkti ir analizuoti informaciją apie kosminius objektus, skriejančius netoli Žemės, bei apie jų grėsmes perspėti pasaulio valstybių vyriausybes. Tinklas siekia numatyti, kur šie objektai skries ateityje, ar yra galimybė, kad jie susidurs su Žeme. Specialistai siekia, kad žmonija turėtų būti pasirengusi pakeisti asteroidų kryptį, pakeičiant jų orbitą. Taip pat rengiami planai, kaip žmonija galėtų kovoti su katastrofos padariniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.