JAV gydytojai išgydė ŽIV užkrėstą kūdikį

JAV tyrėjai teigia, kad

Pasak gydytojų, šis atvejis įrodo, kad potencialiai kūdikius galima išgydyti nuo ŽIV.<br>AP
Pasak gydytojų, šis atvejis įrodo, kad potencialiai kūdikius galima išgydyti nuo ŽIV.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 4, 2013, 9:10 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:26 PM

JAV Misisipės valstijoje gimusi mergaitė, kuriai dabar dveji su puse, jau apie metus nebegydoma vaistais, bet infekcija neatsinaujino. Mokslininkai ketina atlikti daugiau tyrimų ir nustatyti, ar toks gydymas būtų sėkmingas ir kitiems vaikams. Geriausiu atveju gali pavykti atrasti būdą, kaip išgydyti ŽIV užkrėstus vaikus.

Jei mergaitei tikrai neatsinaujins ŽIV infekcija, tai bus tik antras toks atvejis pasaulyje. 2007 metais Timothy Ray Brownas tapo, manoma, pirmuoju žmogumi pasaulyje, išgijusiu nuo ŽIV. Jo infekcija buvo pašalinta sudėtingu leukemijos gydymu, kurio metu buvo sunaikinta jo imuninė sistema ir persodintos kamieninės ląstelės iš donoro, turinčio retą genetinę mutaciją, kuri suteikia atsparumą ŽIV infekcijai.

Misisipėje gimusios mergaitės atvejis skiriasi tuo, kad ji buvo išgydyta įprastais ir plačiai prieinamais vaistais nuo ŽIV. Pasak gydytojų, šis atvejis įrodo, kad potencialiai kūdikius galima išgydyti nuo ŽIV.

Manoma, kad gydymas buvo sėkmingas, nes buvo pradėtas taikyti labai anksti - praėjus vos 30 valandų po gimimo. Spėjama, kad kūdikio organizme nespėjo susidaryti viruso židiniai. Paprastai, kai ŽIV infekuotas asmuo nustoja vartoti vaistus, suaktyvėja ramybės būsenoje esančios užkrėstos ląstelės, ir infekcija vėl paplinta po organizmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.