Sugedo marsaeigis „Curiosity“

Marsaeigyje „Curiosity“ „pakibo“ pagrindinis kompiuteris. NASA inžinieriai sistemos darbą perkelia į atsarginį kompiuterį B, o kol kas marsaeigio mokslinė veikla sustabdyta, praneša space.com.

Vasario pradžioje „Curiosity“ Marso paviršiuje išgręžė skylę ir paėmė mėginius.<br>AP
Vasario pradžioje „Curiosity“ Marso paviršiuje išgręžė skylę ir paėmė mėginius.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 4, 2013, 12:00 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:06 PM

Šiuo metu marsaeigis neturi galimybės atlikti mokslinių operacijų, bet, kaip tikina NASA, vis dar gali palaikyti ryšį su Žeme.

Incidentas įvyko ketvirtadienį. Marsaeigis atsisakė pereiti į numatytą „miego režimą“ ir nepersiuntė į Žemę surinktų duomenų masyvo. Po šito NASA teko perjungti valdymą į kitą kompiuterį. Pasak inžinierių, reikalingų programų įdiegimas gali užtrukti apie savaitę. O kol kas „Curiosity“ nenaudojamas „miega“.

Marsaeigis Raudonojoje planetoje dirba nuo 2012 m. rugpjūčio. „Mars Science Laboratory“ misijos kaina – apie 2,5 mlrd. dolerių.

Vasario pradžioje „Curiosity“ Marso paviršiuje išgręžė skylę ir paėmė mėginius. Tačiau medžiagos išanalizuoti nepavyks, kol nebus pilnai atstatytas marsaeigio darbas.

Jeigu marsaeigį pavyks „atgaivinti“, pabaigęs tirti grunto mėginius „Curiosity“ pajudės į galutinį savo misijos tašką – 5 km aukščio kalno Mount Sharp papėdę.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.