Atakų iš kosmoso daugėja – vėl praskries ką tik atrastas asteroidas

Kosmosas mūsų planetai pastaruoju metu pateikia daug staigmenų. Naujai atrastas asteroidas, dydžio sulig futbolo aikšte, praskries šalia Žemės jau šį savaitgalį – praėjus vos keletui dienų po kito didelio asteroido priartėjimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 6, 2013, 1:24 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 12:26 PM

Kaip rašo space.com, 100 m skersmens asteroidas, pavadintas „2013 ET“ šeštadienį, kovo 9 d., praskries pro Žemę 960 tūkst. km atstumu.

Priminsime, kad pirmadienį (kovo 4 d.) 370 tūkst. km atstumu nuo Žemės praskriejo 10 m skersmens asteroidas „2013 EC“.

„2013 ET“ priartės prie mūsų planetos atstumu, 2,5 karto didesniu už atstumą tarp Žemės ir Mėnulio. Dėl didelio atstumo plika akimi jį stebėti bus sudėtinga, tačiau asteroido praskriejimą gyvai žada transliuoti projektas „Virtual Telescope“ adresu www.astrowebtv.org.

Pasak mokslininkų, pavojaus, kad „2013 ET“ trenksis į Žemę, nėra. Jokios grėsmės nekėlė ir asteroidas „2013 EC“. Tačiau daugeliui žmonių kelia nerimą tai, jog taip arti mūsų planetos praskriejantys didžiuliai uolienų gabalai atrandami vos prieš keletą dienų.

Astronomai tikina, kad daugybė asteroidų praskrieja pro Žemę iš viso nepastebėti. Jų skaičiavimais, pro mūsų planetą jau praskriejo apie milijoną asteroidų, bet iš jų atrasti iki šiol buvo tik 9700.

Neatrasti objektai gali smogti Žemei ir netikėtai, kaip tai nutiko vasario 15 d. Rusijoje, kuomet atmosferoje susprogo 17 m. skersmens meteoras, apie kurio egzistavimą mokslininkai nežinojo.

Mokslininkai pabrėžia, kad būtina kuo greičiau tobulinti asteroidų aptikimo sistemas, tačiau ramina: dinozaurų likimas žmonijos neturėtų ištikti.

NASA yra nustačiusi orbitas 95 proc. iš 980 netoli Žemės esančių asteroidų, kurių skersmuo yra nuo 1 km, ir susidūrimas su jais galėtų kelti grėsmę žmonių civilizacijai. Nė vienas iš šių gigantų ateityje, kiek ją gali numatyti mokslininkai, nesusidurs su Žeme.

Pasak mokslininkų, asteroidas, sunaikinęs dinozaurus prieš 65 mln. metų, buvo 10 km skersmens.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?