NASA patarimas dėl asteroidų: „Melskitės“

JAV nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) vadovas Charlesas Boldenas pripažino, kad žmonija gali nesugebėti sustabdyti tiesiai į Žemę skriejančio asteroido. Kaip rašo „The Daily Telegraph“, esą jei toks kosmoso kūnas nusitaikytų į, pavyzdžiui, Niujorką, visiems mūsų planetos gyventojams teliktų „melstis“.

NASA kuria Žemės apsaugojimo nuo susidūrimo su asteroidu planus.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
NASA kuria Žemės apsaugojimo nuo susidūrimo su asteroidu planus.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 21, 2013, 12:03 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 2:24 PM

Ch. Boldernas JAV įstatymų leidėjams pareiškė, kad daugelis arčiausiai Žemės esančių asteroidų ir meteoritų nėra atrasti, tad jokios technologinės priemonės išvengti pražūtingo susidūrimo nepadėtų.

Kaip manoma, maždaug 17 metrų skersmens meteoritas vasario 15-ąją jau rėžėsi į ežerą netoli Rusijos Čeliabinsko miesto, sužeisdamas daugiau nei 1,5 tūkst. žmonių.

O netrukus gerokai didesnis, pernai atrastas asteroidas praskriejo vos 27,6 km atstumu nuo Žemės. Jis buvo atsidūręs arčiau mūsų planetos nei televizijų ir meteorologų palydovai.

„Šie įvykiai įrodo, kad gyvename aktyvioje Saulės sistemoje, o potencialiai pavojingi objektai stebėtinai dažnai praskrieja pro mūsų rajoną“, - teigė demokratas Atstovų rūmų narys Eddie Bernice’as Johnsonas.

„Mums pasisekė, kad praėjusio mėnesio įvykiai buvo tiesiog įdomus sutapimas, o ne katastrofa“, - pripažino ir Atstovų rūmų Mokslo komiteto pirmininkas Lamaras Smithas.

Būtent jis sukvietė kongresmenus ir ekspertus į posėdį, per kurį buvo aiškinamasi, kas jau daroma ir kas turėtų būti daroma, kad Žemė būtų geriau apsaugota.

NASA esą jau yra suradusi ir seka apie 95 proc. didžiausių arti Žemės skriejančių objektų, kurių skersmuo yra 1 kilometras ar daugiau. Bet, kaip teigia Ch.Boldenas, problema yra mažesni asteroidai – 50 metrų skersmens. Jie galėtų sugriauti ištisus miestus.

Tokio dydžio objektai į Žemę rėžiasi vidutiniškai kas tūkstantį metų. „Dabar nežinome tokio asteroido, kuris galėtų sunaikinti JAV. Bet jei sužinotume, kad jis į Žemę trenksis po trijų savaičių, melskimės“, - teigė Ch.Boldenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.