Norinčiųjų į Marsą – tūkstančiai

Nyderlandų bendrovės „Mars One“ idėja nuo 2023-ųjų kasmet išsiųsti į Marsą po keturis žmones sulaukė didžiulio susidomėjimo visame pasaulyje. Kaip rašo „Daily Mail“, paraiškas bilietams įsigyti žmonės teikė net nepaisydami to, kad pagal planą Raudonojoje planetoje jie praleistų visą likusį gyvenimą ir būtų televizijos realybės šou dalyviai.

Savanoriai trokšta vykti į Marsą - net ir visam likusiam gyvenimui.<br>123rf.com nuotr.
Savanoriai trokšta vykti į Marsą - net ir visam likusiam gyvenimui.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2013, 12:51 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:08 PM

„Mars One“ teigimu, tolimai kelionei reikalinga energija bus gaunama iš saulės skydų, o maistas „auginamas“ pačioje planetoje. Į tokį Nyderlandų bendrovės pasiūlymą atsiliepė 75 tūkstančiai susidomėjusiųjų iš daugiau nei 120 šalių.

„Keliaudamas į Marsą pasijausčiau tarsi tikras kosminio laivo „Star Trek“ įgulos narys, - paraiškoje rašo britas Michaelas Archavianas. – Jei būčiau pasirinktas kelionei, skirčiau daug laiko ekskursijoms po Marsą, o naktimis stebėčiau abu planetos mėnulius“.

Tiesa, JAV Arizonos universiteto specialistė Veronica Bray abejoja dėl būsimo projekto prasmės – juk Marso paviršius atšiaurus gyvybei: „Daug nerimo kelia radiacijos pavojus, ypač – pačios kelionės metu. Rezultatai gali būti įvairūs: vėžys, silpnesnė imuninė sistema, nevaisingumas“.

Savo ruožtu Oksfordo universiteto profesorius Chrisas Lintootas pripažįsta, kad misija būtų įmanoma, tačiau pabrėžia, jog pagrindinė problema – finansavimas.

Kol kas neaišku, kaip Nyderlandų bendrovė nuskraidintų astronautus į Marsą – planetą, kurią iki šiol yra pasiekę tik per atstumą – iš Žemės – pilotuojami erdvėlaiviai. Kol kas projektas gyvas tik iš 25 eurų dydžio įmokų, kurias sumokėjo savanoriai – vien tam, kad būtų apsvarstytos jų kandidatūros kelionei.

„Mars One“ praneša, kad pirmąją misiją į Marsą ketina pradėti jau netrukus – esą 2016 metų spalį tolimojoje planetoje nusileis erdvėlaivis su projektui reikalinga įranga. 2018-aisiais į Raudonąją planetą atvyks marsaeigis.

Iš viso planuojama surengti aštuonias keliones ir tik tuomet erdvėlaiviais transportuoti žmones – kaip skelbia „Mars One“, taip „šios misijos bus kur kas saugesnės nei kelionės į Mėnulį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.