Marso kopose intriguojančias griovas suformavo slystantis ledas

NASA mokslininkus sudomino Marse esančios griovos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 13, 2013, 12:55 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:13 PM

Jie mano, kad kai kurios Marso griovos galėjo atsirasti dėl sušalusio anglies dioksido slinkimo Marso smėlio kopomis, rašo „Daily Mail“.

Planetos paviršiaus nuotraukose matomų linijinių griovų ilgis siekia iki 2,4 km.

NASA mano, kad šios griovos galėjo susiformuoti, kai sauso ledo blokai slydo žemyn smėlio kopomis kartu su dujomis – panašiai kaip laivas su oro pagalve.

Mokslininkai ištyrė Marso dirbtinio palydovo padarytas nuotraukas ir savo versijas išbandė Jutos ir Kalifornijos valstijų smėlio kopose.

Serina Diniega, NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Kalifornijoje planetologė, sakė: „Kelionė į Marsą visada buvo mano svajonė. Dabar aš svajoju nučiuožti Marso smėlio kopa ant sauso ledo bloko stovėdama tarsi ant snieglentės.“

Mokslininkai pastebėjo, kad linijinės griovos prie kraštų turi krantus. Kitaip nei tos vagos, kurias Žemėje ir galbūt Marse sukūrė tekantis vanduo, šiose nuotraukose matomos griovos dugne neturi nuolaužų sluoksnio.

„Išdžiūvusiose upių vagose matome, kad iš kalno viršaus nuplautos nuosėdos vandens buvo nešamos žemyn. Pakalnėje jos nusėdo vėduoklės forma. – sakė S. Diniega. – Šiomis linijinėmis griovomis medžiaga nebuvo nešama. Čia buvo padarytas griovys, o smėlis nustumtas į šonus. Taip buvo suformuoti krantai.“

Aukštos raiškos palydovo kamera nufotografuotos griovos yra smėlio kopose, kurios Marso žiemos metu būna padengtos šerkšnu iš anglies dioksido.

Mokslininkai palygino griovų nuotraukas iš skirtingų metų laikų ir nusprendė, kad jos atsirado anksti pavasarį. Kai kuriose nuotraukose matomi ir šviesūs objektai griovų dugne. Mokslininkai tiki, kad griovose matomos duobės susiformavo tada, kai sausas ledas virto dujomis baigęs leistis kopomis žemyn.

„Linijinės griovos nepanašios į kitas griovas Marse. Jos negalėtų susiformuoti Žemėje“, – teigė S. Diniega. 

Teorijos bendraautorė Candice Hansen iš Arizonos Planetologijos instituto išbandė jų teorijas nusipirkusi sauso ledo gabalų iš parduotuvės ir paleidusi juos žemyn kopomis.

Pasak jos, šie bandymai parodo, kad Marsas yra „labai aktyvi planeta“.

„Kai kurie procesai Marse yra tokie pat, kaip Žemėje, bet šis griovų formavimasis yra būdingas tik Marsui“, – teigė Candice.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.