Meksikos džiunglėse aptiktas senovės majų miestas

Rytinėje Meksikoje plytinčiose džiunglėse archeologai aptiko senovinį majų miestą. Atokiame gamtos prieglobstyje jis slėpėsi nepaliestas daug šimtmečių. Mokslininkai tikisi, kad šis atradimas jiems padės sužinoti, kaip žlugo Majų civilizacija, praneša „Reuters“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 21, 2013, 5:56 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:10 AM

Komanda, vadovaujama Slovėnijos Mokslų ir menų akademijos profesoriaus Ivano Sprajco, rado 15 piramidžių. Viena – net 23 m aukščio. Tarp vertingų atradimų – ir aukšti išraižyti akmens stulpai, vadinami stelomis.

Miesto pavadinimas buvo Chactunas – tai reiškia „Raudona uola“ arba „Didelė uola“. Pasak I. Sprajco, čia gyveno šiek tiek mažiau žmonių, nei dideliame senoviniame majų mieste Tikale Gvatemaloje. Čia galėjo gyventi 30-40 tūkst. žmonių – tikslesnį skaičių tikimasi nustatyti vėliau.

Chactunas klestėjo klasikinio Majų civilizacijos laikotarpio pabaigoje, 600-900 m. e. m.

Jo teritorija apima 22 ha plotą ir yra už 120 km į vakarus nuo Četumalio. Tai vienas didžiausių atradimų Jukatano centrinėje žemumoje. Artimiausia gyvenvietė – už 25 km esantis Xpujilo miestelis. Visa teritorija apaugusi džiunglėmis.

Nors akademinei bendruomenei ši teritorija buvo nežinoma, I. Sprajcas rado įrodymų, kad prieš 20 ar 30 metų čia būta žmonių. „Čia tikrai jau buvo medkirčiai ir kaučiuko rinkėjai, nes mes matome įpjovimus ant medžių, - sakė jis. - Bet nežinia, kodėl jie niekam nieko nepapasakojo“.

Mokslininkai į teritoriją atvyko išnagrinėję iš lėktuvo darytas gamtos rezervato stebėjimų nuotraukas ir radę užuominų, kad čia gali būti griuvėsių.

Nustatę koordinates, mokslininkai užtruko tris savaites, kol iki reikiamos vietos prisibrovė per džiungles. Kelias per džiungles buvo 16 km ilgumo. Tuomet šešias savaites jis sudarinėjo teritorijos žemėlapį ir dokumentavo surastus monumentus. Išvykdami kelią užblokavo, kad niekas nepatektų į senovinį miestą.

Chactuno mieste rasta daug žaidimo kamuoliais aikštelių – jos liudija, jog tai buvo svarbus miestas. Jis ištuštėjo apie 1000 metus – gali būti, dėl demografinių sąlygų, klimato pokyčių, karų ir maištų.

Mokslininkai tikisi rasti informacijos apie santykius tarp skirtingų Majų imperijos regionų tuo laikotarpiu.

Majų civilizacija buvo viena pažangiausių Amerikos civilizacijų iki Kolumbo. Klestėjimo laikotarpiu ji apėmė didelius Jukatano, Belizo, Gvatemalos ir Hondūro plotus.

Pirmasis archeologų rastas miestas Tikalas turėjo iki 90 tūkst. gyventojų. Jo griuvėsiai aptikti XIX a. pabaigoje.

Gruodį tūkstančiai žmonių vyko į Jukataną minėti naujo majų kalendoriaus ciklo, nepaisydami pasklidusių baimių, kad majai gruodžio 21-ąją išpranašavo pasaulio pabaigą.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.