Žemę fotografuos iš Saturno

Baigiantis šiai savaitei mūsų planetos gyventojai galės užversti akis į dangų, susirasti Saturno planetą ir pamojuoti. Mat daugiau negu 2 mlrd. km nuo Žemės palydovas „Cassini” darys mūsų visų nuotrauką, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis NASA informacija.

Palydovas „Cassini” aplink Saturno planetą skrieja nuo 1997 metų.
Palydovas „Cassini” aplink Saturno planetą skrieja nuo 1997 metų.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 15, 2013, 7:52 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 1:26 AM

Nuotrauka bus daroma liepos 19 dieną 21 val. 27 min.–21 val. 42 min. Grinvičo laiku – Lietuvoje tuo metu jau bus liepos 20-oji, 0 val. 27 min.–0 val. 42 min.

Tiesa, Žemę ir Saturną skiria apie 1,44 mlrd. kilometrų, o „Cassini” fotografuos iš dar toliau – iš už 2,3 mlrd. kilometrų. Tad iš tokio atstumo Žemė atrodys kaip mažytis taškelis.

„Cassini” Saturno orbitoje sukasi nuo 1997 metų. Kosminis zondas iki šiol jau yra padaręs labai kokybiškų Saturno nuotraukų, tačiau Žemės – vos kelias ir blogos kokybės.

Nufotografuoti Žemę nuspręsta, nes liepos mėnesį numatomas Saulės užtemimas, todėl Saulės šviesa neturėtų smarkiai pakenkti jautriai „Cassini” įrangai.

Tai pirmas kartas, kai NASA iš anksto informuoja žmones, kada bus daroma nuotrauka.

Ir ne tik informuoja – Žemės planetos gyventojai raginami mojuoti rankomis ir šypsotis, tarsi fotokameros būtų ne už kelių milijardų kilometrų, bet čia pat. O nuotraukas, kuriose Žemės gyventojai mojuoja „Cassini” palydovui, NASA ragina kelti į jų pačių sukurtą grupę „Wave at Saturn” „Facebook” tinkle.

„Raginame dalyvauti renginyje „Diena, kai Žemė šypsojosi” – visi kartu galėsime paminėti šią nuostabią akimirką”, – teigė projekto „Cassini” koordinatorė Linda Spilker. Ji tikino, kad pagrindinė Saturno žiedų, per kuriuos turėtų matytis Žemė, fotografavimo priežastis yra darsyk atidžiai pažvelgti į žiedus ir išsiaiškinti, ar jie kinta.

2006 m. darytose nuotraukose Žemės nebuvo matyti, tačiau mokslininkai nustebo radę pakitimų Saturno žieduose – vieni tapo ryškesni už kitus.

Šiaip ar taip, Žemė iš taip toli bus fotografuojama tik antrą sykį. Pirmą kartą 1990-aisiais nuotrauką padarė kosminis zondas „Voyager 1” iš už 6 mlrd. km atstumo.

Tąsyk legendinis astronomas, astrofizikas ir kosmologas Carlas Saganas, ypač prisidėjęs prie mokslo populiarinimo, šią nuotrauką pavadino „Mėlynu blyškiu taškeliu”.

„Dar kartą pažvelk į šį tašką. Štai čia. Tai namai. Tai mes. Jame – visi, kuriuos tu myli, visi, kuriuos pažįsti, visi, apie kuriuos tik esi girdėjęs. Visi kada nors egzistavę žmonės gyveno čia. (...) Mūsų pasipūtimas, mūsų susireikšminimas, įsivaizdavimas, kad esame privilegijuotieji visatoje, – viskas nublanksta prieš šį blyškų šviesos taškelį”, – rašė C.Saganas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.