Mokslininkų patarimas: prieš valgydami gimtadienio tortą – sudainuokite dainą

Remiantis naujausiu Minesotos universiteto psichologų atliktu tyrimu, ritualai prieš valgį – būtini, mat ne tik padeda sužadinti alkį, tačiau ir patį maisto valgymo procesą paverčia reikšmingesniu. Negana to, nedidelis ritualas prieš valgant, gali paversti maistą gardesniu, rašoma dailymail.co.uk.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-23 14:25, atnaujinta 2019-11-20 12:33

Elementaru - jeigu švenčiate gimtadienį, šventės stalą papuošia tortas. Šis gimtadienio elementas yra tiesiog būtinas, tačiau ne visiems žmonėms yra priimtina prieš valgant gimtadienio tortą sudainuoti jubiliejinę dainą. O veltui – juk vos kelias akimirkas trunkantis ritualas torto gabalėlį galėtų paversti daug skanesniu.

Tokius ritualus psichologai sieja su žmogaus emocijomis, mat ritualą prieš valgį būtų galima prilyginti tam tikram pasiruošimui, kurio metu sužadinamos teigiamos emocijos. Akivaizdu, kad maisto skonis susijęs ir su mintimis.

Psichologė Kathleen Vohs jau ne vienus metus atlieka tyrimus, susijusius su tokiais ritualais, kuriuos turėtumėme atlikti prieš valgant.

Pirmojo eksperimento metu dalyviai turėjo be jokio išankstinio pasiruošimo ar ritualo suvalgyti kelias plyteles šokolado. Jiems buvo sakoma išpakuoti visą šokoladą iš popieriaus, o tuomet suvalgyti jo pusę. Po kiek laiko suvalgyti ir likusią jo dalį. To paties eksperimento metu kita dalyvių grupė taip pat turėjo valgyti šokoladą. Tiesa, kiek kitaip.

Dalyvių buvo paprašyta, kad prieš valgydami jie atsipalaiduotų ir suvalgytų skanėstą jiems patinkančia valgymo maniera.

Tyrimo rezultatai atskleidė, kad šokoladas pasirodė gardesnis būtent pastariesiems eksperimento dalyviams. Pasak K. Vohs, atsipalaidavimas ir minčių paruošimas valgymui turėjo įtakos maisto skoniui.

Antrojo eksperimento metu buvo bandoma sužinoti, ar tokius pirmo tyrimo rezultatus nulėmė tikrai ritualai, mat daugelis žmonių teigia, kad daug svarbesni yra įpročiai.

Tačiau akivaizdu, kad nuolat kartojamas ritualas gali pavirsti įpročiu. Ilgai kartojant kokius nors valgymo ritualus gali pasikeisti ir pats maisto suvokimas. Ritualo sukurtos teigiamos emocijos netgi įprastas morkas gali paversti skanesnėmis.

Tyrimo rezultatai taip pat atskleidė, kad rituališkumas yra labai individualus. Tai reiškia, kad jeigu žiūrėsime, kaip šokoladą ar gimtadienio tortą valgo kitas žmogus, maistas mums neatrodys nė kiek skanesnis. Kitaip sakant, rituališkumas formuojamas tik per asmeninę patirtį.

Psichologė K. Vohs teigia, jog nors tokie ritualai yra labai smulkmeniški ir vos pastebimi, jų reikšmė yra išties didelė. Anot jos, vienas iš geriausių rituališkumo pavyzdžių – kavos gėrimas. Psichologė pasidalijo ir savo asmeniniu įpročiu – prieš geriant kavą kavinėje, pakratyti cukraus pakelį ir tik tuomet mėgautis kavos puodeliu. Jos teigimu, kavos skonis priklauso ne tik nuo paties cukraus, tačiau ir dėl šio mažo ritualo.

Nors tokie tyrimai atskleidžia, kaip ritualai keičia maisto skonį, pasak Minesotos universiteto psichologų, jie galėtų būti naudingi ir kitoms sritims.

„Manome, kad nedideli ritualai galėtų padėti ir pacientams prieš operacijas. Tai elementari psichologija – jeigu žmogus išsiugdys sau kokį nors įprotį, po operacijos jaus mažesnį skausmą, nes su rituališkumu bus sukurtos ir pozityvios emocijos“, - teigė K. Vohs.

Parengė Agnė Vasiliauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.