Mėnulio pilnatis gali sutrikdyti miegą

Šveicarijos mokslininkas

Per pilnatį žmonės miegojo vidutiniškai 19 min. trumpiau, o užmigti jiems prireikdavo penkiomis minutėmis daugiau laiko negu per jaunatį.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Per pilnatį žmonės miegojo vidutiniškai 19 min. trumpiau, o užmigti jiems prireikdavo penkiomis minutėmis daugiau laiko negu per jaunatį.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 26, 2013, 12:32 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:26 PM

Atlikus tyrimą su 33 savanoriais, kurio rezultatai buvo paskelbti žurnale „Current Biology“, nustatyta, kad per pilnatį žmonėms reikia ilgiau laiko, kad užmigtų, o miegas trunka trumpiau.

Savanoriai buvo stebimi miego laboratorijoje dvi naktis, nežinodami, kokia tuo metu buvo mėnulio fazė.

Per pilnatį žmonės miegojo vidutiniškai 19 min. trumpiau, o užmigti jiems prireikdavo penkiomis minutėmis daugiau laiko negu per jaunatį.

„Atrodo, kad mėnulio ciklas veikia žmonių miegą - netgi kai žmogus „nemato“ mėnulio ir nežino, kokia yra mėnulio fazė“, - sakė ***Christianas Cajochenas iš Bazelio universiteto psichiatrijos ligoninės.

Tyrimo dalyviai taip pat per pilnatį taip pat sakė, kad jaučiasi blogiau pailsėję, o jų organizme nustatytas mažesnis miego ir budėjimo ciklą reguliuojančio hormono melatonino kiekis.

„Kiek žinome, tai pirmasis pranešimas apie mėnulio poveikį objektyviems miego rodikliams“, - rašoma studijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.