Britų mokslininko patarimai, kaip įveikti skrydžio baimę

Ko gero, jokios nuostabos nesukelia faktas, kad kiekvienas žmogus jaučia baimę. Tiesa, tikrai ne visi sugeba su ja susidoroti. Viena iš didžiausių – skrydžio lėktuvu baimė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2013, 11:22 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:31 AM

Jeigu žmogus net nebando su ja kovoti, nerimo ir baimės jausmai gali visai užvaldyti ir neleisti net ramiai atostogauti. O ką jau kalbėti apie ramų skrydį į kokią nors užsienio šalį, rašo portalas „The Daily Mail“.

Nelaimės galimybė – viena iš 11 milijonų

Pasak mokslininkų, nepaisant didžiulės daugelio žmonių jaučiamos baimės, skridimas lėktuvu yra laikomas pačiu saugiausiu keliavimo būdu. Remiantis statistika, lėktuvas nukristi turi tik vieną šansą iš 11 mln. Žinoma, baimės kupini žmonės greičiausiai visą savo jaudulį ir nerimą talpina būtent į šią itin minimalią riziką.

Pasak žymaus britų hipnoterapeuto ir psichologinės motyvacijos skatintojo Lawrence'o Leytono, skrydžio baimė, kaip ir kiekviena kita fobija, gali būti išgydoma. Net jeigu aviafobija yra taip smarkiai išsivysčiusi, kad neleidžia žmogui net pagalvoti apie kokį nors skrydį.

„Negalvokite apie dramblį“

Hipnoterapeutas dalijasi keliais paprastais, bet svarbiais patarimais, galinčiais padėti žmogui bent šiek tiek labiau išlaisvinti savo mintis ir pamiršti baimę. Tiesa, pirmasis patarimas skamba itin paprastai. Remdamiesi juo, turėtumėme nesusikoncentruoti į blogus dalykus.

„Tik pamąstykite, jeigu pasakyčiau jums – negalvokite apie dramblį. Apie ką pagalvotumėte? Ko gero, apie dramblį. Taigi bandymas sau įteigti, jog neturiu galvoti apie skrydžio baimę, gali baigtis taip, kaip ir su drambliu. Reikia tiesiog atsipalaiduoti ir mesti tokias mintis į šalį“, - kone svarbiausiu patarimu dalijasi mokslininkas.

Taip pat jis priduria, kad baisi yra ne tik pati baimė, tačiau ir jos slėpimas: „Nereikia ignoruoti baimės. Pirmiausia reikia atsikratyti kompeksų. Tam labiausiai padeda praktika – jau sėdėdami lėktuve nesigėdykite prisipažinti, kad bijote skrydžio. Aptarnaujantis personalas tikrai žino, kaip elgtis tokioje situacijoje ir jums padės.“

Nervindamiesi žmonės užmiršta kvėpuoti

Pasak hipnoterapeuto, nervindamiesi žmonės pamiršta giliai kvėpuoti, todėl tuomet jiems pritrūksta deguonies ir jaučiamas nerimas tik dar labiau sustiprėja. „Kai nustojame bijoję, pasikeičia ir mūsų kvėpavimas. Tuomet kvėpuojame tolygiai ir ramiai.“

Taip pat hipnoterapeutas pridūrė, jog dažnai žmonės remiasi vien jausmais ir savo pačių emocijomis. Anot jo, labiau reikėtų remtis faktais, o ne savo pačių jausmų išvadomis. „Mes per greitai padarome išvadas, kurios, beje, nesiremia jokiais faktais. Labai paprastas pavyzdys – turbulencija. Vos tik pajutę kokius nors nesklandumus ore, žmonės, jaučiantys šią fobiją, visą savo fantaziją tuoj pat sutelkia ties pačiomis baisiausiomis skrydžio baigtimis. Turėtume prisiminti važiavimą mašina. Juk kelyje yra daugybė nelygumų, tačiau tikrai nepradedame galvoti apie mirtį ties kiekvienu akmenėliu.“

Nusiraminti alkoholis nepadės

Anot jo, labai svarbu atsirinkti gėrimus. Hipnoterapeuto teigimu, kavos gėrimas tikrai nėra geras užsiėmimas skrendant lėktuvu ir tokiu būdu bandant numalšinti baimę. Šis gėrimas, pasak jo, tik sustiprina nerimą ir širdies plakimą. Žinoma, skysčių tikrai nederėtų užmiršti, tačiau šiuo atveju geriausias būtų paprasčiausias vanduo.

„Daugelis žmonių skrydžio metu vartoja alkoholį. To daryti nereikėtų. Galbūt jis padeda atsipalaiduoti kitose situacijose, tačiau skrydžio metu jo neigiama įtaka tik sustiprės. Alkoholis skatina dehidrataciją“, - netinkamais baimės nugalėjimo būdais dalijasi L. Laytonas.

Fobiją turintys žmonės – puikūs režisieriai

Hipnoterapeutas pabrėžia, kad žmonės, jaučiantys baimę, yra itin lakios fantazijos. Pasak jo, dažnas baimės parklupdytas žmogus galėtų tapti netgi geru kino režisieriumi, mat sugeba sukurti pačius tragiškiausius scenarijus.

„Filmas, sukurtas pagal tokį scenarijų, turėtų būti mažų mažiausiai trileris su pačia baisiausia pabaiga“, - apie keisčiausias baimės išraiškas pasakoja britas.

Galiausiai L. Laytonas pataria kiekvienam žmogui, jaučiančiam skrydžio baimę, vilkėti kuo patogesnius drabužius. O skrydį pradėti su trumpučiu monologu: „Skrydis bus saugus. Lėktuvą valdo puikus pilotas, kuris ir pasirūpins mano saugumu.“

Tiesa, norint įrodyti faktą, kad fobiją turintys žmonės yra talentingi režisieriai, tereikia prisiminti Holivudo genijumi laikomą Woody Alleną. Jis bijo vorų, vabzdžių, tiesioginės saulės šviesos, šunų, aukščio, masinių susibūrimų, vėžio, mirties ir bakterijų. Nepaisant to, šis kino režisierius yra laikomas tikra gyvąja legenda.

Parengė Agnė Vasiliauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.