Paaiškinta, kodėl šunys sulaukia daugiau užuojautos, nei žmonės

Šunis žmonės myli ir užjaučia labiau, nei žmones, rodo amerikiečių atliktas tyrimas. Mokslininkai įrodė, kad daugelis mūsų mušamam šuniui pajus daugiau užuojautos, nei mušamam žmogui. Labiausiai žmones jaudina šunų ir vaikų kančios, bet šunų - labiau. Paaiškėjo, kad nuskriausti šunys labiau užjaučiami, nei nuskriausti žmonės. Mokslininkai tai aiškina žmonių supratimu, kas jiems atrodo labiau pažeidžiamas, rašo „Daily Mail“.

Skriaudžiamas ir nelaimingas šuo sulaukia daugiau užuojautos, nei skriaudžiamas ir nelaimingas žmogus.<br>123rf nuotr.
Skriaudžiamas ir nelaimingas šuo sulaukia daugiau užuojautos, nei skriaudžiamas ir nelaimingas žmogus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 12, 2013, 12:10 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:17 AM

Masačusetso valstijos Bostono Šiaurės Rytų universiteto profesoriai Jackas Levinas ir Arnoldas Arluke'as apklausė 240 žmonių, kuriems buvo pateikti 4 išgalvoti naujienų straipsniai.

Viename straipsnyje buvo rašoma apie sumuštą vienerių metų vaiką, kitame – apie 30 metų suaugusįjį. Kiti du straipsniai buvo apie nuskriaustą šuniuką ir šešerių metų šunį.

Užuojautos skirtumas šuniukui ir vaikui buvo „statistiškai nežymus“. Tačiau šuo sukėlė gerokai daugiau jausmų, nei suaugęs žmogus.

„Faktas, kad suaugę nusikaltimų aukos sulaukia mažiau užuojautos, nei vaikai, maži šuniukai ir suaugę šunys, reiškia, kad suaugę šunys laikomi priklausomais ir pažeidžiamais, kaip maži šuniukai ir vaikai, - aiškina J.Levinas. - Be to, pasirodo, kad suaugę žmonės laikomi sugebančiais apsiginti, o suaugę šunys žmonių traktuojami tiesiog kaip didesni šuniukai“.

Profesoriaus manymu, panašios išvados būtų ir su katėmis. „Tai gyvūnai, kuriems daugelis asmenų priskiria žmogiškas savybes“, - sako jis.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.