Trys astronautai iš TKS grįžo į Žemę

Trys astronautai trečiadienį

Trys astronautai rusų kapsule „Sojuz“ grįžo į Žemę po pusę metų.<br>AP nuotr.
Trys astronautai rusų kapsule „Sojuz“ grįžo į Žemę po pusę metų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Sep 11, 2013, 10:09 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:20 AM

Rusai Pavelas Vinogradovas bei Aleksandras Misurkinas ir amerikietis Chrisas Cassidy Kazachstano stepėje nusileido pagal planą, 8 val. 58 min. vietos (5 val. 58 min. Lietuvos) laiku.

Per tiesioginę transliaciją Rusijos skrydžių valdymo centro interneto svetainėje buvo matyti gelbėtojai, iškeliantys tris astronautus, kuriems giedrą saulėtą rytą buvo padėta atsisėsti į kėdes aukštoje stepės žolėje.

„Viskas ėjosi gerai, labai sklandžiai“, - šypsodamasis sakė P.Vinogradovas, gelbėtojams šluostant jo veidą.

„Pavelas visą laiką mums vadovavo. Tai buvo tiesiog neužmirštamas skrydis“, - sakė Ch.Cassidy, spausdamas ranką P.Vinogradovui.

60 metų P.Vinogradovas buvo TKS vadas, o 43 metų Ch.Cassidy ir 35 metų A.Misurkinas - skrydžio inžinieriai. Įgula į TKS išskrido kovo 29 dieną iš Kazachstano Baikonūro kosmodromo, jų misija truko 167 dienas.

„Kapsulė „Sojuz TMA-08M“ nusileido į pietryčius nuo Žezkazgano miesto, 6 val. 58 min. Maskvos laiku. Nusileidimas vyko kaip planuota“, - savo interneto svetainėje paskelbė Rusijos kosmoso agentūra.

Gegužę Ch.Cassidy dalyvavo dramatiškame išėjime į atvirą kosmosą drauge su kitu NASA astronautu Tomu Marshburnu. Jiems pavyko sustabdyti amoniako nuotėkį iš aprūpinimo elektra sistemos kosmoso laboratorijos JAV segmente.

Trys dabar į Žemę grįžusios įgulos nariai yra pirmieji, savo misijos pradžioje į TKS nuskridę paspartintai - vos per nepilnas šešias valandas, o ne po įprastų dviejų dienų orbitoje ir tik tada vykdomo erdvėlaivio susijungimo su TKS.

A.Misurkinui šis skrydis į kosmosą buvo pirmasis, P.Vinogradovui - trečiasis, o Ch.Cassidy - antrasis.

Dabar TKS liko vadas, rusas Fiodoras Jurčichinas ir jo skrydžio inžinieriai - italas Luca Parmitano ir amerikietė Karen Nyberg.

Rugsėjo pabaigoje prie jų prisidės amerikietis Michaelas Hopkinsas ir rusai Olegas Kotovas bei Sergejus Riazanskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.