Faktai, kaip „Coca-Cola“ veikia organizmą

„Coca-Cola“ - populiarus ir plačiai reklamuojamas gėrimas, ypač mėgstamas vaikų. Nors daugelis žino, kad ji priklauso prie „nesveiko maisto“ kategorijos, dažnai šis žinojimas būna tik abstraktus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 27, 2013, 11:27 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:03 PM

Kaip iš tiesų „Coca-Cola“ veikia mūsų organizmą? Kokius pokyčius ir procesus jame sukelia? Whydontyoutrythis.com pateikia išsamius aprašymus, kas vyksta organizme, praėjus 10, 20, 40 ir daugiau minučių po atsigėrimo. 

Praėjus 10 minučių po gėrimo:

Vienoje stiklinėje „Coca-Cola“ yra net 10 šaukštelių cukraus. Toks kiekis niokoja organizmą, ir vienintelis būdas sustabdyti vėmimą – fosforo rūgštis, slopinanti cukraus poveikį.

Praėjus 20 minučių po gėrimo:

Insulino kiekis kraujyje smarkiai didėja, kepenys verčia cukrų į riebalus.

Praėjus 40 minučių po gėrimo:

Organizmas pilnai įsisavina kofeiną, plečiasi akių vyzdžiai. Negana to, kepenys išskiria daugiau cukraus, dėl to kyla kraujo spaudimas. Galiausiai, yra blokuojami adenozino receptoriai ir žmogus nejaučia mieguistumo.

Praėjus 1 valandai po gėrimo:

Virškinimo sistemoje jungiasi kalcis, magnis ir cinkas, taip skatindami metabolizmą. Tuo pačiu metu kartu su šlapimu iš organizmo yra šalinamas kalcis.

Praėjus daugiau nei 1 valandai po gėrimo:

Noras šlapintis didėja. Mūsų kaulus sudarantys elementai (kalcis, magnis, cinkas, natris) yra šalinami iš organizmo, jaučiamas irzlumas arba nuovargis. Kartu su šlapimu yra pašalinamas ir visas „Coca-Cola“ sudėtyje buvęs vanduo.

Ar mes susimąstome, kokį cheminį kokteilį pilame sau į gerklę, kai nusprendžiame atsigaivinti šaltu „Coca-Cola“ buteliu?

Aktyvioji „Coca-Cola“ sudedamoji dalis - fosforo rūšis, pasižyminti itin dideliu rūgštingumu, todėl pervežant jos koncentratą yra naudojamos specialios cisternos, pritaikytos ėdančiosioms medžiagoms.

Pažvelkime į vieno labiausiai reklamuojamų produktų „Coc- Cola Light“ sudėtį. Šis gėrimas yra ne tik prisotintas angliarūgštės, bet ir turi savo sudėtyje tokių medžiagų kaip E150D, E952, E951, E338, E330, kvapiųjų medžiagų, E211.

Prisotintas angliarūgštės – tai gazuotas vanduo, didinantis skrandžio sulčių rūgštingumą ir skatinantis dujų susikaupimą. Verta paminėti, kad naudojamas ne šaltinio, bet paprastas filtruotas vanduo.

E150D – maisto dažiklis, gaunamas apdorojant cukrų tam tikroje temperatūroje. Kartais yra pridedami ir cheminiai reagentai (į „Coca Cola“ pridedamas amonio sulfatas).

E952 – Natrio ciklamatas (cukraus pakaitalas). Ciklamatas yra sintetinė, 200 kartų už cukrų saldesnė medžiaga, naudojama kaip dirbtinis saldiklis. 1969 metais Amerikoje valstybinė Maisto ir vaistų ministerija uždraudė šią medžiagą, nes ji, kaip ir sacharinas su aspartamu, sukeldavo vėžį žiurkių šlapimo pūslėse. Vėliau, 1975 metais, prie šio draudimo prisijungė Japonija, Pietų Korėja bei Singapūras. Tačiau 1979 metais Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) reabilitavo ciklamatus ir pripažino juos saugiais.

E950 – Acesulfamas K yra 200 kartų saldesnis už cukrų ir savo sudėtyje turi metilo esterio, kuris apsunkina kraujotakos sistemą. Lyg to būtų negana, jo sudėtyje yra ir asparagino rūgšties, kuri dirgina mūsų nervinę sistemą ir laikui bėgant gali sukelti priklausomybę. Acesulfamas yra sunkiai virškinamas ir yra nerekomenduojamas vaikams bei nėščioms moterims.

E951 – Aspartamas. Tai chemiškai nestabilus, diabetinis cukraus pakaitalas. Aukštoje temperatūroje jis skyla į metanolį (5-10 ml gali pažeisti regėjimą ir sukelti pastovų aklumą) ir fenilalaniną. Šiltuose nealkoholiniuose gėrimuose aspartamas virsta formaldehidu – labai stipria kancerogenine medžiaga. Apsinuodjus aspartamu, galimi šie šalutiniai efektai: sąmonės praradimas, galvos skausmas, nuovargis, svaigulys, pykinimas, padažnėjęs širdies ritmas, svorio priaugimas, irzlumas, nerimas, suprastėjusi atmintis, regėjimas ir klausa, sąnarių skausmai, depresija ir t.t. Aspartamas taip pat sukelia tokias ligas: smegenų augliai, sklerozė, diabetas, Alzheimerio liga, epilepsija, Greivso liga, chroniškas nuovargis, protinis nepakankamumas ir tuberkuliozė.

E338 – Fosforo rūgštis. Ši medžiaga naudojama ne tik amoniako, natrio, kalcio, aliuminio gamyboje, bet ir organinėje sintezėje gaminant medžio anglis, filmų juostas, ugniai atsparias medžiagas, keramiką, stiklą, trąšas, sintetinius detergentus (paviršių valiklius). Medicina, metalo apdirbimo, tekstilės ir aliejaus pramonės taip pat neapsieina be šios medžiagos. Gazuoto vandens gamyboje bei ingredientų iš tešlos paruošime yra naudojama maistinė fosforo rūgštis. Įrodyta, kad ši rūgštis trukdo organizmui įsisavinti kalcį ir geležį, ko pasekoje silpnėja kaulai, gali išsivystyti osteoporozė. Fosforo rūgštis taip pat dirgina akis ir odą, sukelia išbėrimą bei troškulį.

E330 – Citrinos rūgštis. Ši plačiai paplitusi gamtoje medžiaga yra naudojama maisto industrijoje kaip rūgštis ir stabilizuojanti, apsauginė medžiaga, o medicinoje – saugant kraują.

Aromatizatoriai – nežinomi aromatiniai priedai.

E211 – Natrio benzoatas. Jis yra naudojamas kai kurių maisto produktų (uogienių, vaisinių sulčių ir jogurtų) gamyboje kaip antibakterinė ir antigrybelinė medžiaga. E221 nerekomenduojamas astmatikams bei žmonėms, alergiškiems aspirinui. Šefildo universiteto profesorius Peteris Piperis atliko tyrimą, per kurį paaiškėjo, kad natrio benzoatas žaloja DNR ląsteles, daro jas neveiksmingas, ir dėl to gali išsivystyti cirozė, įvairūs išsigimimai (pvz., Parkinsono liga).

Ką gi gauname? Pasirodo, jog „slaptas“ kolos receptas yra visa labo rinkodaros triukas. Galų gale, kokios gali būti paslaptys, jei yra žinoma, kad šis gėrimas – legalizuota, silpnesnė kokaino versija, papildyta nuodais. Dar kenksmingesnė yra dietinė kola, kurioje cukrų keičia neurotoksinė medžiaga aspartamas.

Jeigu neįsivaizduojate savo gyvenimo be šio gėrimo, pasinaudokite šiomis rekomendacijomis:

- JAV kola yra neretai naudojama kaip sunkvežimių variklių ploviklis.

- JAV pareigūnai naudoja kolą plaudami kraują nuo kelio dangos po eismo įvykio.

- „Coca-Cola“ yra puikus rūdžių valiklis, gerai tinkantis chrominiams automobilių paviršiams. Jeigu automobilio baterija pradėjo rūdyti – tiesiog užpilkite ant jos kolos.

- Norėdami atsukti surūdijusį varžtą, pamirkykite audinio gabaliuką koloje ir apsukę aplink varžtą laikykite kelias minutes.

- Nusibodo purvinų drabužių dėmės? Užpilkite ant jų kolos, įberkite skalbimo miltelių ir skalbkite įprastu režimu. Rezultatai jus nustebins.

- Indijoje kai kurie fermeriai naudoja kolą kaip pesticidą kenkėjams naikinti. Pasak jų, tai pigu, o rezultatai – patenkinami.

Parengė Albert Jaševskij

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.