Švedijoje medūzos išjungė atominę elektrinę

Pietryčių Švedijoje medūzos sutrikdė atominės elektrinės darbą. Trys Oskašhamno atominės eletrinės reaktoriai pagamina apie dešimtadalį visos šalies elektros energijos. Vienas iš tų reaktorių yra didžiausias tokio tipo reaktorius pasaulyje. Ir šis reaktorius kuriam laikui buvo išjungtas – jį iš rikiuotės išvedė medūzos, rašo „Business Insider“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 3, 2013, 12:16 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:12 PM

Oskašhamno elektrinė turi verdančio vandens reaktorių, tokį, kaip liūdnai pagarsėjusi Fukušimos elektrinė Japonijoje.

Verdančio vandens reaktorius naudoja tūkstančius kuru užpildytų plonų vamzdelių, vadinamų kuro strypais. Juose yra mažų granulių, užtikrinančių branduolinę reakciją. Šie strypai yra nepaprastai karšti, todėl yra laikomi panardinti į aušinimo vandenį. Vanduo cirkuliuoja į elektrinę ir iš jos, todėl atominės elektrinės dažnai statomos prie didelių vandens telkinių – ežerų, upių ir vandenynų. O tuose dideliuose vandens telkiniuose, suprantama, knibžda gyvybė.

Sekmadienį kelios tonos ausytųjų medūzų (Aurelia aurita) užtvindė Oskašhamno elektrinės įsiurbimo vamzdžius, juos visiškai užkimšo, ir elektrinė išsijungė, kol medūzos buvo iš ten pašalintos. Ausytosios medūzos – viena labiausiai paplitusių medūzų rūšių pasaulyje, randama visuose vandenynuose, skirtingos temperatūros ir druskingumo vandenyje.

Neseniai buvo vadinamasis medūzų „žydėjimas“. Medūzos turi natūralius „žydėjimo“ ciklus, kurie priklauso nuo vandens temperatūros pokyčių, plėšrūnų ir kitų dalykų. Per „žydėjimą“ vietoje, kur buvo nedaug medūzų, gali jų atsirasti labai daug.

Tai nėra pirmas kartas, kai medūzos sutrikdo atominės elektrinės darbą. Analogiškas medūzų antpuolis įvyko pernai JAV Kalifornijos valstijoje Diablo kanjono atominėje elektrinėje.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.