Į Žemę krenta dar vienas kosminis palydovas

Po palydovo GOCE, kuris krisdamas praktiškai visas sudegė atmosferoje, į Žemę krenta dar vienas kosminis aparatas – japonų žvalgybinis palydovas IGS-03. Tikimasi, kad jo fragmentai antradienio rytą nukris Ramiajame vandenyne, rašo newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2013, 10:12 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:43 AM

Rusijos gynybos ministerijos atstovas Dmitrijus Zeninas pažymėjo, kad nuolaužos gali nukristi daugiau kaip 1,5 tūkst. km nuo Kanados Viktorijos miesto, tačiau galutinę jų nukritimo vietą ir laiką nulems išoriniai veiksniai.

Anksčiau buvo pranešama, kad IGS-03 nuolaužos gali nukristi už 500 km nuo Naujosios Zelandijos. Palydovo kritimo trajektorija kruopščiai sekama.

Kosminis aparatas IGS-O3 (Information Gathering Satellite Optical-3) – eksperimentinis optinis palydovas, skirtas rinkti informacijai. Jo pagrindinė paskirtis buvo atlikti naujos filmavimo aparatūros orbitinius bandymus. Žvalgybinius IGS palydovus gamina kompanija „Mitsubishi Electric“ (MELCO), radarų gamintoja – kompanija NEC, o optinės aparatūros - „Toshiba“.

Tai – jau antras palydovas, krentantis į Žemę per porą pastarųjų dienų. Ką tik į Žemės atmosferą buvo patekęs Europos kosmoso agentūros gravitacinis palydovas GOCE, sveriantis daugiau kaip toną, tačiau beveik visas sudegė, nepasiekęs Žemės paviršiaus.

Nuo 2013 m. pradžios į Žemę nukrito daugiau kaip 230 kosminių šiukšlių, o 2012 m. užfiksuota 400 atvejų, kai nekontroliuojamai krito kosminiai aparatai, raketų pakopos ir jų nuolaužos. Bendra visų jų masė, prieš patenkant į atmosferą, sudarė daugiau kaip 100 tonų.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.