Mokslininkai nužudė seniausią pasaulio gyvūną, tikrindami jo amžių

Patvirtinta, kad moliuskas, pavadintas Mingu, buvo seniausias pasaulio gyvūnas – jam buvo 507 metai. Mingas pergyveno daugybę karų ir revoliucijų, buvo epochų pasikeitimo liudininkas, tačiau jo gyvenimas pasibaigė prieš septynerius metus, kai jį nužudė Šiaurės Airijos Bangoro universiteto mokslininkai, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2013, 9:30 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:37 AM

Moliuskas iš jūros dugno netoli Islandijos buvo išgriebtas kaip klimato kaitos tyrimo dalis. Neįtardami, kad jis toks senas, mokslininkai atidarė jo kiautą, norėdami tiksliau nustatyti jo amžių, ir gyvūnas žuvo.

Suskaičiavę kiauto viduje matomus žiedus mokslininkai nustatė, kad jam galėjo būti 405 metai. Dabar jie patvirtino apsirikę šimtu metų – tikrasis moliusko amžius buvo 507 metai. Kai kurie žiedai kriauklės viduje buvo pernelyg suspausti, kad juos būtų galima įžiūrėti, todėl ne visi liko suskaičiuoti.

Tačiau dabar mokslininkai tvirtina perskaičiavę augimo žiedus kriauklės išorėje ir žinantys tikrąjį moliusko amžių. Žiedai rodo, kad jis gimęs 1499 metais.

Tirdami deguonies izotopus augimo žieduose, mokslininkai gali nustatyti, kokia tais metais buvo jūros temperatūra.

Tačiau Mingas gali padėti atskleisti ir kur kas didesnę paslaptį – senėjimo. Prieš keletą metų fondas „Help the Aged“ Bangoro universiteto biologams skyrė 40 tūkst. svarų finansavimą, kad šie ištirtų, kodėl šis gyvūnas taip ilgai gyveno. Tikimasi, kad šis Arctica islandica rūšies moliuskas padės įminti ir žmonių ilgaamžiškumo paslaptį.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.