Iranas iškėlė į kosmosą beždžionę ir sugrąžino ją gyvą atgal

Iranas šeštadienį

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 14, 2013, 12:01 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:14 PM

Šalies vadovo Hassano Rouhani tinklalapyje president.ir nurodoma, kad buvo paleista raketa nešėja „Pajohesh“ („Tyrimas“) – pirmoji Irano raketa su skystojo kuro varikliais. Pranešime taip pat sakoma, kad beždžionė Fargam („Sėkmę nešanti“) buvo saugiai grąžinta į Žemę.

Prezidentas pasveikino mokslininkus su šia sėkminga misija, nurodoma oficialiosios Irano naujienų agentūros IRNA pranešime, tačiau neatskleidžiama, kada startavo raketa, taip pat nepateikiama jokių kitų detalių.

Iranas dažnai skelbia apie savo proveržius technologijų srityje, kurių negali patvirtinti nepriklausomi šaltiniai. Šiitiška respublika vykdo ambicingą kosminę programą, per kurią planuoja pasiųsti į orbitą astronautą.

Sausį Irane jau kartą buvo į Žemę sugrąžinta viena beždžionė, buvusi iškelta į 120 kilometrų aukštį. Tačiau ta sėkmė buvo ginčytina, nes po gyvūno sugrįžimo buvo parodyta kita beždžionė.

Viename iš dviejų oficialiai paskelbtų nuotraukų rinkinių buvo visiškai kita beždžionė, todėl tarptautiniams ekspertams kilo abejonių, ar tas skrydis iš tikrųjų buvo sėkmingas, kaip pranešė Teheranas.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai susirūpinę, kad kosminės programos technologijos Iranui taip pat atveria galimybę sukonstruoti ilgojo nuotolio raketų, kurios potencialiai galėtų nešti branduolines kovines galvutes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.