Marse vis dar teka vanduo?

Marsas – arčiausiai Žemės esanti planeta. Jau ištisus dešimtmečius mokslininkai diskutuoja, ar Raudonojoje planetoje kadaise buvo gyvybė, tekėjo vanduo ir t.t. JAV mokslininkai pareiškė surinkę įrodymų, kad planetoje vis dar teka sūrus vanduo.

Išnagrinėję tamsias dėmes Marso paviršiuje mokslininkai nusprendė, kad jos greičiausiai atsirado dėl tekančio sūraus vandens.<br>AURA/STScI/NASA nuotr.
Išnagrinėję tamsias dėmes Marso paviršiuje mokslininkai nusprendė, kad jos greičiausiai atsirado dėl tekančio sūraus vandens.<br>AURA/STScI/NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Dec 17, 2013, 1:12 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:11 PM

Išnagrinėję tamsias dėmes Marso paviršiuje mokslininkai nusprendė, kad jos greičiausiai atsirado dėl tekančio sūraus vandens.

„Kai pakyla temperatūra, Marso šlaitais galimai teka sūrus vanduo“, – sakė Arizona-Tucson universiteto tyrėjas Alfredas McEwenas.

Tamsias dėmes nufotografavo zondo „Mars Reconnaissance Orbiter“ aukštos raiškos kamera. Vasarą dėmės netoli planetos pusiaujo buvo stebimos jau kelerius metus.

Anksčiau manyta, kad planetos regionas, kuriame galimai teka vanduo, yra sausas ir jame nėra vandens jokiais pavidalais.

Kol kas net penkios, manoma, vandens tekėjimo vietos užfiksuotos Marineriniame slėnyje – vienoje didžiausių kanjonų sistemų visoje Saulės sistemoje.

Mokslininkai taip pat atskleidė, kad asteroidų ir kometų palikti krateriai atidengė vietas, kuriuose po uolienomis yra ledo. Tokių kraterių Marse jau atrasta net dešimt.

Tyrimas publikuotas internetiniame žurnale „Nature Geoscience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.