Į kosmosą kils pirmasis programos „Copernicus“ palydovas

Europos Komisija nekantriai laukia „Sentinel 1A“ – pirmojo programos „Copernicus“ palydovo – paleidimo iš Europos kosmodromo Prancūzijos Gvianoje. Jis numatytas ketvirtadienį 23.02 val. Briuselio laiku (Lietuvoje tuo metu bus dvi minutės po vidurnakčio).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2014, 3:35 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:54 PM

Pakilimas bus tiesiogiai transliuojamas internetu, jį žiūrėti galėsite paspaudę šią nuorodą

„Copernicus“ užtikrins nuolatinę Žemės posistemių, atmosferos, vandenynų ir žemynų paviršių stebėseną bei teiks patikimą, patvirtintą ir užtikrintą informaciją, kuria paremtos įvairios aplinkos ir saugumo sričių prietaikos ir sprendimai. Šis paleidimas yra itin svarbus programos „Copernicus“ etapas. Žemės stebėjimo duomenis nedelsiant bus galima naudoti operatyvinėms paslaugoms teikti.

Remiantis „Copernicus“ teikiamais duomenimis bus lengviau vykdyti pagrindines aplinkos ir saugumo stebėsenos užduotis. Naudojantis iš šio palydovo gautais duomenimis bus padaryta didelė pažanga gerinant laivybos saugumą, klimato kaitos stebėseną ir teikiant pagalbą ekstremaliosios situacijos arba krizių atvejais.

Už pramonę ir verslumą atsakingas Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Antonio Tajani sakė: „Kosmosas yra vienas iš Europos Sąjungos prioritetų; abiem Europos pavyzdinėms kosmoso srities programoms – „Copernicus“ ir „Galileo“ – skirtas kitų septynerių metų biudžetas yra patvirtintas. Į kosmoso technologijas bus investuota beveik 12 mlrd. eurų. Svarbiausias mano tikslas – užtikrinti, kad šios investicijos padidintų naudą, kurią Europos piliečiai gaus iš mūsų kosmoso programų.“

„Sentinel-1“ yra pirmoji iš šešių misijų, vykdomų įgyvendinant iniciatyvą „Copernicus“. Misiją „Sentinel-1“ sudaro dviejų poliarinės orbitos palydovų „Sentinel-1A“ ir „Sentinel-1B“ sistema. Šie palydovai dalijasi ta pačia orbitos plokštuma, veikia ištisą parą ir perduoda sintezuotosios apertūros radaro vaizdus.

„Sentinel-1A“ vaizdus gauna keturiais būdais. Šių vaizdų skiriamoji geba (iki 10 m) ir aprėptis (iki 250 km) skirtinga, ją naudojant vykdoma patikima ir pakartotinė didelių plotų stebėsena. Palydovo veikimo režimas iš anksto užprogramuotas taip, kad būtų galima gauti bendrus didelės skiriamosios gebos sausumos, pakrančių zonų ir laivybos maršrutų vaizdus, apimančius pasaulinį vandenyną. Taip užtikrinamas patikimumas, kurio reikia operatyvinėms paslaugoms teikti, ir pastovus ilgalaikių duomenų archyvas, skirtas ilgalaike seka pagrįstoms prietaikoms.

„Sentinel-1A“ paslaugos apima jūros ledo ir Arkties aplinkos stebėseną, su žemės paviršiaus judėjimu susijusios rizikos stebėseną, taip pat žemės paviršiaus kartografavimą, žemėlapių sudarymą krizės atvejais teikiamos humanitarinės pagalbos tikslais, klimato stebėseną.

Dėl „Copernicus“ Europos įmonės galės sukurti naujų darbo vietų ir verslo galimybių, visų pirma susijusių su aplinkos duomenų rengimo ir sklaidos paslaugomis, taip pat bus remiama visa kosmoso pramonė. Įvairūs kiti ekonomikos sektoriai (pvz., transporto, naftos ir dujų, draudimo ir žemės ūkio) gaus netiesioginės naudos iš tikslių ir patikimų Žemės stebėsenos duomenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.