NASA ramina: švytėjimas Marse – ne NSO

Mokslininkai gesina dar vieną mitą apie „ateivius“ Marse. NASA atstovų teigimu, internete šią savaitę išplitusiose „Curiosity“ marsaeigio užfiksuotose nuotraukose neįprastą švytėjimą tolumoje galima nesunkiai paaiškinti.

NASA mokslininkai teigia, kad švytėjimą nuotraukose iš Marso veikiausiai sukėlė nugludintas akmuo.<br>NASA nuotr.
NASA mokslininkai teigia, kad švytėjimą nuotraukose iš Marso veikiausiai sukėlė nugludintas akmuo.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-09 15:45, atnaujinta 2018-02-14 18:50

Minėtas nuotraukas „Curiosity“ užfiksavo balandžio 2-3 dienomis. Neįprasta pasirodė tai, kad vienos kameros darytoje nuotraukoje švytėjimas buvo matomas, o jau už sekundės kitu kampu tą pačią vietovę užfiksavusios kameros nuotraukoje jo nebuvo.

Tačiau, kad ir kaip tai nepatiktų sąmokslo teorijų kūrėjams, mokslininkai teigia esantys tikri, kad švytėjimą galima nesunkiai paaiškinti. Ir ateiviai čia niekuo dėti, skelbia Space.com.

„Viena iš galimybių yra ta, kad šviesą sukėlė saulės šviesos atspindys nuo akmens paviršiaus. Kai šios nuotraukos buvo užfiksuotos, Saulė buvo ta pačia kryptimi kaip šviesus taškas, į šiaurės vakarus nuo roverio, ir gana žemai prie horizonto“, – sakė už „Curiosity“ kameras atsakingas inžinierius Justinas Makis.

Jis pridūrė, kad svarstomi ir kiti variantai: „Mes taip pat aiškinamės galimybę, kad ryškūs taškai nuotraukose gali atsirasti dėl to, kad saulės šviesa prasiskverbė į kameros CCD sensorių tiesiogiai per ventiliacijos angą kameros rėme. Tai anksčiau buvo nutikę su kitomis „Curiosity“ bei kitų marsaeigių kameromis, kai tiksliai sutapdavo saulės šviesos spindulių kampas ir kameros padėtis. Taigi mes manome, kad tai arba šviesos nutekėjimas ventiliacijos angoje, arba glotnus akmuo.“

Neatmetama galimybė, kad spindesį galėjo sukelti kosminiai spinduliai. „Tūkstančiuose nuotraukų, kurias mums atsiuntė „Curiosity“, mes beveik kiekvieną savaitę randame tokių, kuriose yra šviesių atspindžių“, – pridūrė J.Makis.

Iš Marso atsiųstuose nuotraukose ateivių medžiotojai jau ne sykį pastebėjo įtartinų objektų: tikslių geometrinių formų akmenų, žiurkes, jūrų kiaulytes, gėles ar mėlynes primenančių objektų. Tačiau iki šiol gyvybės Marse aptikti nepavyko. Tiesa, NASA mokslininkai teigia turintys patikimų įrodymų, kad šioje planetoje kadaise tekėjo vanduo, taigi manoma, kad bent primityvios gyvybės formos šioje planetoje galėjo egzistuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.