Prie Saturno formuojasi naujas mėnulis?

Neseniai atsiųstose zondo „Cassini“ nuotraukose matyti šis tas neįprasto: Saturno atokiausiame žiede užfiksuotas 1,2 tūkst. km ilgio ryškus darinys. Britų astronomai įsitikinę, kad čia formuojasi naujas palydovas.

Zondas „Cassini“ toliausiai nuo Saturno esančiame A žiede nufotografavo 1,2 tūkst. km ilgio ledo medžiagos arką.<br>NASA/JPL-Caltech nuotr.
Zondas „Cassini“ toliausiai nuo Saturno esančiame A žiede nufotografavo 1,2 tūkst. km ilgio ledo medžiagos arką.<br>NASA/JPL-Caltech nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

2014-04-15 17:28, atnaujinta 2018-02-14 15:56

„Iki šiol nesame stebėję nieko panašaus, – pripažino tyrimui vadovavęs Karalienės Marijos universiteto (Londonas, Jungtinė Karalystė) astronomas Carlas Murray. – Panašu, kad stebime gimimo aktą: tas objektas netrukus atsiskirs nuo žiedų ir pradės savarankišką naujo mėnulio gyvenimą.“

2013 m. balandžio 15 d. Saturno apylinkėse plušantis zondas „Cassini“ toliausiai nuo Saturno esančiame A žiede nufotografavo 1,2 tūkst. km ilgio ledo medžiagos arką. Manoma, kad ji yra gravitacinių perkrovų pasekmė, o jų kaltininkas – kol kas neregėtas, mažytis, maždaug 1 km skersmens palydovas, kuris dar tik pradeda savo egzistenciją.

800–900 metrų skersmens dangaus kūnas neoficialiai pakrikštytas Peggy – tyrimo autoriaus C.Murray anytos, kuri tą dieną, kai buvo atrastas palydovas, šventė 80-ąjį jubiliejų, garbei.

Pirmą kartą apie savo atradimą C.Murray paskelbė 2013 m. gruodžio 10 d. San Franciske vykusioje astronomų konferencijoje. Anot tyrėjų grupės, Peggy įtaką A žiedui „Cassini“ stebi nuo 2012 m. gegužės.

Palydovas gali išaugti į gerokai didesnį mėnulį, pasistūmėti atokiau nuo žiedų ir susikurti savą orbitą aplink Saturną. Manoma, kad būtent taip pasaulį išvydo ir jame savo vietą surado daugelis Saturno mėnulių.

Tiesa, įmanomas ir kitoks variantas: gravitacines perkrovas galėjo sukelti ne objekto susiformavimas, o jo suirimas. Tad mokslininkai tęs A žiede pastebėtos struktūros stebėjimus ir rinks daugiau duomenų apie jos evoliuciją.

Tyrimo rezultatai pristatyti mokslo žurnale „Icarus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.