NASA Mėnulyje sudaužė 263 mln. dolerių kainavusį aparatą

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) Mėnulio paviršiuje šią savaitę sudaužė 263 mln. dolerių (657 mln. Lt) kainavusį kosminį zondą LADEE. Tiesa, tai buvo suplanuotas veiksmas – kosminis aparatas jau buvo atlikęs savo misiją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 19, 2014, 9:06 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:55 PM

LADEE (angl. Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) buvo paleistas pernai rugsėjį ir po maždaug mėnesio pasiekė Mėnulio orbitą. Ant palydovo paviršiaus jis nukrito balandžio 17 dieną.

Misija turėjo kelis aiškius tikslus: išbandyti plačiajuosčio ryšio sistemą su Žeme, išanalizuoti gamtinio planetos palydovo atmosferą ir išsiaiškinti, kas sukelia keistą švytėjimą prieš patekant Saulei, kurį matė dalis astronautų, vaikščiojusių Mėnulio paviršiumi.

Pagrindines užduotis kosminis aparatas atliko kovo pradžioje, o netrukus baigėsi jo kuro atsargos, turėjusios užtikrinti LADEE skriejimą orbitoje. Kadangi jo nebuvo planuojama sugrąžinti į Žemę, NASA sudaužė zondą tamsiojoje Mėnulio pusėje, atokiau nuo istoriškai svarbių vietų, tokių kaip „Apollo“ kosminių laivų nusileidimo zonos.

Misijos vadovai balandžio 11 dieną išjungė LADEE mokslinius aparatus ir pakeitė jo kursą, tačiau tikslaus sudužimo laiko ir vietos jie negalėjo prognozuoti dėl nepastovios Mėnulio gravitacijos.

Šaldytuvo dydžio įrenginys rėžėsi į palydovo paviršių, skriedamas maždaug 5,8 tūkst. km per valandą greičiu. Manoma, kad jis subyrėjo į gabalus, o Mėnulio paviršiuje liko smūgio žymės. Jų artimiausiais mėnesiais ieškos kitas aplink Mėnulį skriejantis kosminis aparatas, „Lunar Reconnaissance Orbiter“.

LADEE prižiūrėję specialistai teigia, kad misija buvo sėkminga. Vienas svarbiausių jo pasiekimų – sėkmingai išbandyta lazerinė plačiajuosčio ryšio sistema. „Mes pasiekėme tikrai didelę duomenų perdavimo spartą. Būtumėte galėję žiūrėti „Netflix“ (internetinė filmų ir serialų nuomos svetainė – aut.past.) Mėnulyje“, – sakė komandos narys Mihaly Horanyi iš Kolorado universiteto.

Tyrėjai taip pat išsiaiškino, kad Mėnulį supa smulkių dulkių debesys, nuolat pasipildantys dėl smulkių meteoritų smūgių. Šios smulkios dalelės sukėlė nepatogumų misijų į Mėnulį metu, mat jos visur lindo ir gadino aparatūrą. „Mes to tikėjomės, bet tai pirmas kartas, kai atlikome tokius matavimus“, – sakė M.Horanyi.

Vienintelis dalykas, kurio tyrėjams išsiaiškinti nepavyko, yra astronautų matytas švytėjimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.