Lietuvių radijo retransliatorius sėkmingai išbandytas kosmose

Antradienį išbandytas „LituanicaSAT-1“ palydove įmontuotas pirmasis mūsų šalies radijo mėgėjų klaipėdiečio Žilvino Atkočiūno ir elektrėniškio Žilvino Batisos darbui kosmose sukonstruotas FM retransliatorius, per kurį užmegztas dvipusis ryšys tiek iš skirtingų Lietuvos vietų, tiek ir iš užsienio.

Lietuvių sukurtas FM balso kartotuvas.
Lietuvių sukurtas FM balso kartotuvas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 24, 2014, 7:20 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:09 PM

„Pirmieji radijo retransliatorių išbandė abu Žilvinai, per orbitoje skriejantį palydovą užmezgę ryšį tarp Elektrėnų ir Klaipėdos. Vėliau prisijungė radijo mėgėjai iš Belgijos, Ispanijos, Anglijos, kurie bendravo tarpusavyje. Visi prie eksperimento prisijungę radijo mėgėjai patvirtino, kad pavyko užmegzti kokybišką ir stabilų ryšį“, – džiaugiasi „LituanicaSAT-1“ žemės stoties vadovas Simonas Kareiva.

„LituanicaSAT-1“ FM balso retransliatorius – vienas iš dviejų būtent tokio tipo įrenginių, šiuo metu veikiančių kosmose. Didelio populiarumo yra sulaukęs Saudo Arabijos mokslininkų retransliatoriaus projektas, tikimasi, kad dalis radijo mėgėjų-korespondentų išbandys ir lietuviškąjį retransliatorių ir per jį bendraus su kolegomis visame pasaulyje. Orbita skriejantis retransliatorius išplečia ryšio lauką iki maždaug 4000 kilometrų, o antžeminiais retransliatoriais galima bendrauti tik 100–150 kilometrų atstumais.

„Retransliatoriaus eksperimentas pavyko, užmegzto ryšio kokybė pranoko lūkesčius, toks jausmas, kad kolegos, kurie jį išbandė, sėdi netoli antenų ant pastato stogo“, – džiaugėsi „LituanicaSAT-1“ misijos vadovas Vytenis Buzas. Pasak jo, radijo retransliatorius kaip palydovo elementas buvo sukurtas vienas pirmųjų, todėl turėta daug laiko jį tinkamai išbandyti.

Lietuviškas palydovas „Lituanica SAT-1“ orbita jau skrieja 55 dienas. Jo vidutinis skriejimo greitis siekia 7,6 km/s, aukštis apie 380 km, temperatūra palydovo viduje teigiama, 10–15 laipsnių Celsijaus, baterija pilnai įkrauta, energijos balansas teigiamas.

„LituanicaSAT-1“ komanda jau įgyvendina ambicingiausią užduotį: nufotografuoti Žemę iš kosmoso ir atsiųsti nuotrauką į palydovo valdymo stotį. Fotografija kosmose jau yra padaryta ir įrašyta į palydovo atminties kortelę, todėl šiuo metu komanda stengiasi atsisiųsti visus šios fotografijos elementus, kuriuos vėliau reikės dekoduoti. Duomenų atsisiuntimas – pati sudėtingiausia misijos užduotis, reikalaujanti daugiausiai palydovo energijos sąnaudų bei didelio duomenų perdavimo kiekio.

Palydovas „LituanicaSAT-1“ iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) į orbitą paleistas vasario 28 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.