Sovietų Sąjungos laikų kosminė kapsulė parduota už milijoną eurų

Sovietų Sąjungoje pagaminta kosminė kapsulė, kuria 8-ame dešimtmetyje į orbitą pakilo trys kosmonautai, trečiadienį buvo parduota už milijoną eurų (3,45 mln. Lt) viename aukcione.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 8, 2014, 10:30 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:54 AM

Kapsulę įsigijo neįvardytas pirkėjas iš Europos, pasiūlęs kainą telefonu, naujienų agentūrai AFP sakė Christine de Schaetzen, vadovaujanti Vokietijoje įsikūrusiems aukcionų namams „Lempertz“. Toks kosminės technikos aukcionas buvo pirmasis Europoje.

Prognozuota, kad šis istorinis objektas, menantis Sovietų Sąjungos ir JAV kosmines lenktynes per Šaltąjį karą, gali būti parduotas už 1–2 mln. JAV dolerių (1,7–5 mln. Lt).

2,2 metrų skersmens kapsulę, kuri taip pat buvo panaudota trumpai nepilotuojamai misijai 1978 metais ir kosmonautų mokymams, pirmiausiai įsigijo viena Didžiosios Britanijos bendrovė.

Kapsulė buvo kruopščiai restauruota: pašalinti visi degimo pėdsakai, atsiradę jai grįžtant į Žemės atmosferą, o aparatas buvo perdažytas balta spalva.

„Lempertz“ nurodė surengę šį aukcioną, pažymėdami savo naujo biuro atidarymą Briuselyje ir siekdami pritraukti dėmesį, parduodami labai neįprastą objektą, kuris vadinamas „grįžimo aparatu“.

Taip pat buvo parduoti naujesni kosminiai skafandrai. Vienas iš jų, kurį Britanijos ir JAV pilietybę turintis astronautas Michaelas Foale'as 2003 metais dėvėjo per skrydį į Tarptautinę kosminę stotį Rusijos kosminiu laivu „Sojuz“, buvo parduotas už 70 tūkst. eurų (241,7 tūkst. litų).

Už kitą, kuriuo naudojosi kosmonautas Aleksandras Kaleris per skrydį į orbitinę stotį „Mir“ 1996 metais, buvo sumokėta 63 tūkst. eurų (217,5 tūkst. litų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.