Mėnulio grunte – kitos planetos pėdsakai

Mokslininkai rado įrodymų, kurie patvirtina teoriją, kad natūralusis Žemės palydovas Mėnulis susiformavo prieš maždaug 4,5 mlrd. metų į mūsų planetą rėžusis kitam milžiniškam kūnui – planetai Tėjai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-06 12:39, atnaujinta 2018-02-13 03:06

Tai patvirtina Mėnulio akmenų, kuriuos pargabeno „Apollo“ misijų astronautai, tyrimai. Vokietijos mokslininkai teigia juose radę nežemiškos kilmės kosminio kūno pėdsakų, skelbia BBC.

Anot jų, šis atradimas patvirtina prieš daugiau nei 30 metų priimtą Mėnulio susiformavimo teoriją.

Manoma, kad Tėjai susidūrus su Žeme dalis pakeleivės masės buvo išsviesta į orbitą. Iš šios išsilydžiusios medžiagos galiausiai susiformavo mūsų planetos palydovas.

Tai yra paprasčiausias Mėnulio susidarymo paaiškinimas ir jis puikiai atitinka kompiuterines simuliacijas. Pagrindinis šios teorijos trūkumas buvo tai, kad iki šiol mokslininkai Mėnulio akmenų pavyzdžiuose nebuvo radę Tėjos egzistavimo įrodymų.

Ankstesnės analizės rodė, kad Mėnulio gruntas susiformavo vien iš Žemės medžiagos, nors, remiantis kompiuteriniais modeliais, didžiąją palydovo dalį turėtų sudaryti Tėjos medžiaga.

Vokietijos mokslininkai teigia atlikę išsamesnę analizę ir Mėnulio akmenyse radę „ateivišką prigimtį“.

„Mes nustatėme nedidelius skirtumus tarp Žemės ir Mėnulio (grunto). Tai patvirtina milžiniško susidūrimo hipotezę“, – sakė tyrimo vadovas Danielis Herwartzas iš Getingeno universiteto.

Jo komanda matavo Žemės ir Mėnulio akmenyse esančio deguonies izotopinės sudėties skirtumus. Iš Marso ir kitur atskriejusių meteoritų tyrimai parodė, kad taip galima nustatyti skirtumus – jie tarsi kosminių kūnų pirštų atspaudai.

Tiesa, kai kurie mokslininkai stebisi, kad šis skirtumas yra labai mažas. „Skirtumas turėtų būti gerokai didesnis, nes panašiai atrodo ir visa likusi Saulės sistema, remiantis meteoritų tyrimais“, – sakė profesorius Alexas Halliday iš Oksfordo universiteto.

Kiti mokslininkai pastebi, kad daryti išvadas dar anksti, nes šie tyrimai atlikti ištyrus tik tris Mėnulio akmenis.

Mėnulio ir Žemės sandaros panašumas gali būti paaiškintas keliais būdais. Pirmasis – Žemė panaši į Mėnulį, nes mūsų planeta susidūrimo metu taip pat „sugėrė“ dalį Tėjos medžiagos. Kitas paaiškinimas – Tėja galėjo susiformuoti labai arti Žemės, todėl jos sandara buvo labai panaši. Arba Tėja galėjo būti gerokai didesnė nei suponuoja dabartiniai modeliai.

Yra sugalvota ir kitokių Mėnulio susiformavimo teorijų. Pavyzdžiui, viena jų sako, kad Žemės gelmėse galėjo įvykti galingas branduolinis sprogimas, o jo metu į kosminę erdvę išsviesta medžiaga ir sudaro natūralųjį planetos palydovą.

Vieną iš Žemės ir Tėjos susidūrimo kompiuterinių modelių galite pamatyti šiame vaizdo įraše:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.