Indijos raketa – pigi, bet gali skristi

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi šią savaitę iškilmingai paleido kosminę raketą. Pasaulį stulbina faktas, kad sukurti technologiją, kuri išleido keturių šalių palydovus į orbitą, kainavo pigiau nei Holivudui sukurti filmą „Gravitacija“ („Gravity“), rašo „Lietuvos rytas“.

Indijos šią savaitę paleista raketa pasaulį apstulbino itin maža kaina.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Indijos šią savaitę paleista raketa pasaulį apstulbino itin maža kaina.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 5, 2014, 12:35 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:23 AM

Indijos sukurta poliarinė palydovų raketa nešėja į orbitą buvo paleista iš kosmodromo Šryharikotoje. Kartu su raketa į kosmosą iškeliavo Prancūzijos, Vokietijos, Kanados ir Singapūro palydovai.

Indija yra potenciali šių paslaugų teikėja visam pasauliui. Šalis bent jau turi stengtis tokia tapti“, – pasakė N.Modi dar tada, kai gegužę buvo išrinktas ministru pirmininku.

Pasak JAV palydovų pramonės asociacijos, bendros pajamos iš palydovų paleidimo 2012 metais siekė 2,2 mlrd. dolerių. Indija siekia padidinti kuklią savo dalį šioje rinkoje, save pateikdama kaip pigią paslaugų teikėją.

„Man buvo pasakyta, kad suma, kurią Indija išleido raketai paleisti į kosmosą, yra mažesnė, nei buvo investuota į garsiojo filmo „Gravitacija“ kūrimą“, – džiaugėsi N.Modi.

Pasak internetinės filmų duomenų bazės „IMDb“, britų ir amerikiečių sukurto mokslinės fantastikos filmo biudžetas siekė 100 milijonų dolerių. Juostoje pasirodė Sandra Bullock ir George’as Clooney.

Praėjusiais metais Indija tapo pirmąja Azijos šalimi, kuri paleido zondą į Marsą už pavydėtinai mažą kainą.

Visa operacija kainavo vos 4,5 mlrd. rupijų (184 mln. litų). Pavyzdžiui, Jungtinės Valstijos skyrė 455 mln. dolerių (1,15 mlrd. litų) NASA sukurtam Marso zondui, kuris buvo paleistas tuoj pat po indų.

Ekspertai teigia, kad Indijos sėkmės paslaptis yra jau sukurtų kosminių technologijų kopijavimas ir unikalus jų pritaikymas. Tai aukštos kvalifikacijos inžinierių, uždirbančių tik dalį užsienio šalių specialistų atlyginimo, nuopelnas.

Anot N.Modi, šalis turėtų didžiuotis savo kosmine programa, kuri buvo pradėta plėtoti nepaisant visų tarptautinių kliūčių.

Esą Vakarų sankcijos Indijai, kurios buvo pritaikytos, kai šalis 1974 metais sukūrė branduolinį ginklą, suteikė postūmį Naujojo Delio kosminei programai. („Yahoo News“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.