Jungtinė Karalystė 2018 m. turės savo kosmouostą

Tegul JAV, Kinijos, Rusijos, Kazachstano ar Prancūzijos Gvianos kosmodromuose toliau riaumoja komercinius, mokslinius ir karinius krovinius į kosmosą gabenančios raketos. Europoje kol kas tylu – europiečių nešėjos ozono skyles bado kažkur kitur. Nieko – netrukus viskas pasikeis. Jungtinės Karalystės vyriausybė patvirtino ketinimus iki 2018 m. šalyje pastatyti kosmodromą. Tiksliau – kosmouostą. Tai bus antra tokia vieta pasaulyje pritaikyta turistams skraidinti į kosmosą.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 14, 2014, 5:46 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:57 PM

Planuojama, kad jau šią savaitę Jungtinės Karalystės mokslo ministras oficialiai paskelbs apie šalies planą statyti savo kosminių laivų uostą.

„Esu pakylėtas vyriausybės ryžto priimti ambicingą planą iki 2018 m. Jungtinėje Karalystėje atidaryti savo kosmouostą. Kosmouostai taps paskutine grandimi, kuri įgalins vykdyti komercines kosmines keliones“, – iškilmingai kalbėjo vyriausiasis Jungtinės Karalystės iždo sekretorius Danny Alexanderis Farnborough aviacijos parodoje.

Britai numatė aštuonias galimas būsimojo kosmouosto vietas, šešios jų yra tolimuose Škotijos rajonuose. O kodėl gi ne – bent ant miesto nelaimei atsitikus joks ateivių žvaigždėlaivis nepliumptelės.

Viena galimų vietų yra transporto bazė Losimaute, kuria jau domėjosi ir „Virgin Galactic“. Kita – Bristolio Filtono aerodromas.

„Škotija gali didžiuotis savo indėliu į kosmoso tyrinėjimus. Pirmam žmogui žengus Mėnulio paviršiumi džiaugiamės, kad Neilo Armostrongo protėviai kilę iš Škotijos. Škotijos kompanija pagamino pirmąjį Jungtinės Karalystės kosmoso agentūros palydovą“, – sakydamas kalbą prisiminė D.A.Farnborough.

Kol kas vienintelis kitas toks keleiviniam transportui skirtas kosmouostas pasaulyje yra įrengtas Naujojoje Meksikoje, JAV. Ten jau kelerius metus darbuojasi kompanija „Virgin Galactic“, rengdamasi pradėti skraidinti žmones į kosmosą. Nors ne kartą teko atidėti komercinių skrydžių pradžią, „Virgin Galactic“ tvirtina, kad dabar jau viskas parengta ir iki metų pabaigos bus pradėta prekyba bilietais. Galite pradėti taupyti, numatoma bilieto kaina – apie 1,1 mln. litų.

JAV valdžia patvirtino ir dar vieną kosmouosto įrengimo vietą – netoli Braunsvilio (Teksasas). Siūloma čia įsikurti kitam komercinių kosminių skrydžių organizatoriui kompanijai „SpaceX“. Tiesa, iš jos atsakymo dar nesulaukta.

Vertinant šalies, kuri per dvidešimt metų nesugeba pasistatyti gero stadiono, požiūriu, atrodo, kad tokie kosminiai tikslai ir kosminės sąnaudos yra beprasmiška ir tolima. Tačiau Jungtinės Karalystės verslo sekretorius Vince'as Cable'as paskelbė, kad vyriausybės duomenimis, kosmoso sektorius yra greičiausiai auganti verslo šaka šalyje. Tad sprendimas ne toks ir fantastinis, kaip gali pasirodyti.

„Šią savaitę pranešime apie kitus žingsnius, kuriuos mūsų šalis žengs kosmoso varžybose. Paskelbsime, kaip įkursime pirmąjį Britanijos kosmouostą ir paversime Jungtinę Karalystę kosmine valstybe“, – sakė V.Cable'as.

Na, štai, atrodo, sankcijos Rusijai ir Rusijos sankcijos jau duoda naudos – skatina senutę Europą pramankštinti raumenis ir vėl pažvelgti į žvaigždes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.