Atokiame Rusijos užkampyje atsivėrė mįslingas krateris

Atokiame Rusijos regione atsirado mįslinga 100 metrų pločio

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-07-17 13:16, atnaujinta 2018-02-11 22:08

Kol kas neaišku, kaip atsirado tas didžiulis, apie 100 metrų skersmens krateris, nufilmuotas iš oro Jamalo pusiasalyje, kurio pavadinimas vietos nencų kalba reiškia „pasaulio kraštas“.

Tame atokiame regione žiemą temperatūra neretai nukrenta iki minus 50 laipsnių Celsijaus, o saulė vos pakyla virš horizonto.

Ekspediciją, per kurią planuojama toje vietovėje paimti grunto ir vandens mėginių, ketiname pradėti ketvirtadienį – ten išvyks du tyrėjai iš Arkties tyrimų centro mokslininkai ir vienas Rusijos mokslų akademijos narys, pranešė valstybinė naujienų televizija „Vesti“.

Televizija „Zvezda“, priklausanti Rusijos gynybos ministerijai, citavo tą duobę nufilmavusį asmenį, kuris sakė, kad krateris atrodė susidaręs dėl kažkokio išsiveržimo iš gelmių, o tamsesnis gruntas duobės viršuje tikriausiai rodo aukštos temperatūros poveikį.

Jamalo pusiasalyje, kuriame gyvena vietiniai šiaurės elnių augintojai, slypi vieni iš didžiausių Rusijoje gamtinių dujų telkinių.

Minėta duobė buvo aptikta netoli Bovanenckio dujų telkinio, todėl keliama prielaida, kad krateris galėjo susidaryti dėl požeminio sprogimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.