Nedidelė kometa? Pagalvokite dar kartą

Europos kosmoso agentūros ESA zondas „Rosetta“ jau priartėjo prie Čuriumovo-Gerasimenkos kometos, kurios skersmuo – apie 3,5 km. Manote, tai yra nedaug? Drįstume nesutikti.

Suvokti tikrąjį kometos dydį šioje nuotraukoje padeda dangoraižiai, kurie greta Čuriumovo-Gerasimenkos luisto atrodo it skiedrelės.<br>Twitter.com/quark1972 nuotr.
Suvokti tikrąjį kometos dydį šioje nuotraukoje padeda dangoraižiai, kurie greta Čuriumovo-Gerasimenkos luisto atrodo it skiedrelės.<br>Twitter.com/quark1972 nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Aug 21, 2014, 3:45 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 7:34 AM

Vienas astronomijos mėgėjas pateikė vizualinių argumentų, bylojančių, kad viskas ne taip ir juokinga, o kometa – visai ne smiltelė. Jis kometą „nutupdė“ šalia Los Andželo: iš zondo atsiųstos nuotraukos iškirpo kosmose skriejantį luitą ir įklijavo jį ant panoraminės JAV didmiesčio nuotraukos.

Nors nuotraukoje matyti tik centrinė Los Andželo dalis, vis dėlto kadras daugiau nei iškalbingas. Suvokti tikrąjį kometos dydį šioje nuotraukoje padeda dangoraižiai, kurie greta Čuriumovo-Gerasimenkos luisto atrodo it skiedrelės.

Šią kometą būtų galima be vargo apeiti pėsčiomis, o žygis užtruktų daugiausiai kelias valandas (jei, žinoma, gravitacija būtų žemiška). Bet jei taip atrodo tik 3,5 km skersmens kosminis kūnas, kaip turėtų atrodyti dinozaurų išmirimo erą pradėjęs 10 km skersmens asteroidas?

Ką sugebėtų nuveikti šis 3,5 km skersmens kosminis kūnas? Prisiminti, turbūt, būtų ką. Tik vargu ar būtų kam.

Laimė, kometa ant Los Andželo nei kristi, nei leistis neturėtų – mūsų planetos susidūrimo su šiuo dangaus kūnu grėsmė nenumatoma, nes jų orbitų trajektorijos nesusikerta. Deja, to negalima pasakyti apie kitų – taip pat ir didesnių – kometų ar asteroidų orbitas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.