Driežai kosmose žuvo dėl sugedusios šildymo sistemos

Kosmose apie mėnesį praleidę penki driežai neatlaikė išbandymo ir nusibaigė, taip ir neatlikę pagrindinės jiems patikėtos užduoties – pasidauginti. Ekspertai dėl incidento kaltina šildymo sistemą.

Ekspertai skelbia, kad į kosmosą pakilę driežai žuvo nustojus veikti šildymo sistemai, kuri turėjo užtikrinti nustatytą temperatūrą gyvūnų konteineryje.<br>„Roskosmos“ nuotr.
Ekspertai skelbia, kad į kosmosą pakilę driežai žuvo nustojus veikti šildymo sistemai, kuri turėjo užtikrinti nustatytą temperatūrą gyvūnų konteineryje.<br>„Roskosmos“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 6, 2014, 4:26 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:43 PM

Palydovas „Foton M4“ į kosminę erdvę pakilo dar liepos mėnesį. Jau tada skelbta apie nesklandumus: palydovo savininkai buvo praradę jo kontrolę, taip ir nesuveikė viduje įmontuota vaizdo kamera. O palydovui nusileidus paaiškėjo, kad svarbiausias eksperimentas nepavyko: keturios patelės ir vienas patinėlis žuvo taip ir nepasidauginę.

Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ atstovai teigė, kad palydovas buvo parengtas „ilgalaikėms autonominėms operacijoms“ nesikišant misijos kontrolei iš Žemės. Visgi tam buvo paruošta ne visa įranga.

Iš pradžių manyta, kad driežai galėjo neatlaikyti slėgio „Foton M4“ palydove. Tačiau dabar ekspertai skelbia, kad jie žuvo nustojus veikti šildymo sistemai, kuri turėjo užtikrinti nustatytą temperatūrą gyvūnų konteineryje.

„Galime užtikrintai pasakyti, kad jie nugaišo likus mažiausiai savaitei iki nusileidimo, nes jų kūnai iš dalies mumifikavosi“, – „Itar-Tass“ naujienų tarnybai sakė Rusijos Medicinos ir biologijos problemų instituto atstovas.

Anot mokslininkų, kadangi driežai yra šaltakraujiai, jie negalėjo mirtinai sušalti. Tačiau staigus temperatūros sumažėjimas galėjo pakenkti jų organizmo ląstelių veiklai, o nesugebėdami suvirškinti maisto driežai mirė.

„Roskosmos“ patvirtino, kad rugpjūčio pradžioje palydovo šildymo sistema buvo sugedusi, dėl to temperatūra jame smarkiai nukrito.

Oficialią driežų žūties priežastį numatoma paskelbti atlikus jų skrodimą.

Ir nors driežams kosmose pasidauginti nepavyko, mokslininkai džiaugiasi, kad jiems pavyko saugiai grąžinti palydovą į Žemę. „Foton-M4“ buvo atliekama per 20 kitų eksperimentų, kuriais siekta išsiaiškinti įvairių gyvių, augalų ir mikroorganizmų reakciją į ilgalaikį buvimą kosminėje erdvėje. Pavyzdžiui, driežams kompaniją palaikiusios vaisinės muselės drozofilos ne tik išgyveno, bet ir spėjo pasidauginti. Į kosmosą taip pat buvo išsiųsta grybų sporų, augalų sėklų ir kitų eksperimentų dalyvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.