NASA purtosi priklausomybės nuo Rusijos

JAV kosmoso tyrimų agentūra NASA pareiškė, kad JAV sugrįžta prie žmogaus pilotuojamų skrydžių. Agentūra antradienį pranešė išsirinkusi kompanijas, kurioms bus patikėta gabenti astronautus į Tarptautinę kosminę stotį. 

NASA astronautai grįžta į kosmosą.<br>NASA nuotr.
NASA astronautai grįžta į kosmosą.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 16, 2014, 8:42 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 6:04 PM

NASA paskelbė, kad kosminius skrydžius bus patikėta vykdyti bendrovėms „Boeing“ ir „SpaceX“. Jei viskas vyks pagal planą, pirmasis astronautų skrydis iš JAV teritorijos turėtų įvykti 2017-aisiais. 

Nuo 2011 metų, kai JAV erdvėlaivių laivynas buvo išleistas į atsargą, NASA nebegalėjo pati iškelti žmonių į kosmosą ir tapo visiškai priklausoma nuo Rusijos. 

„Šiandienos pranešimas yra ambicingiausio ir įdomiausio NASA bei žmonijos kosminių skrydžių istorijos skyriaus pradžia“, - sakė NASA administratorius Charlesas Boldenas. 

Ši agentūra išleido šimtus milijonų, padėdama privačioms bendrovėms, kaip „SpaceX“, „Boeing“ ir „Sierra Nevada“ sukurti savus įgulos gabenimo aparatus, kad amerikiečiai 2017 metais jau galėtų kilti į orbitą savomis priemonėmis.

Kol kas pasaulio astronautams tenka pasikliauti Rusijos kosminiais laivais „Soyuz“, kad pasiektų orbitinę stotį. Tai kainuoja po 70 mln. JAV dolerių už vieną žmogų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.