Privatūs skrydžiai gali pabranginti TKS išlaikymą

Kai į mokslinius tyrimus įsipainioja politika, kažkam tenka už tai mokėti.

NASA netinkamai įvertino TKS išlaikymo iki 2024 metų kaštus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
NASA netinkamai įvertino TKS išlaikymo iki 2024 metų kaštus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Sep 26, 2014, 9:54 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 2:44 PM

Gyvenimas kosmose – nepigus malonumas. NASA vidinio auditoriaus, vyriausiojo inspektoriaus Paulo Martino pranešime sakoma, kad agentūra netinkamai įvertino Tarptautinės kosminės stoties (TKS) išlaikymo iki 2024 metų kaštus. Mat juos gali padidinti skrydžių į TKS pirkimas iš privačių kompanijų, užuot naudojusis Rusijos paslaugomis.

Praeitą savaitė NASA pasirašė 6,8 mlrd dolerių vertės kontraktus su „Boeing“ ir „SpaceX“, pradėsiančiais astronautų siuntimą į TKS privačiais erdvėlaiviais 2017 metais. Agentūra dabar perka skrydžius rusiška „Sojuz“ raketa, mokėdama po daugiau nei 70 milijonų dolerių už vieną vietą, bet spaudžiama JAV politikų rengiasi atnaujinti skrydžius iš Amerikos.

NASA skaičiavimais, kasmetinės TKS išlaidos padidės nuo 3 mlrd. dolerių iki 4 mlrd. per ateinančius 10 metų, o labiausiai kaina išauga dėl transportavimo. P.Martino teigimu, šis vertinimas nerealistiškas, kadangi daroma prielaida, jog „Boeing“ ir „SpaceX“ skrydžiai kainuos tiek pat, kiek ir Rusijos.

NASA kaštai gali išaugti dar labiau, jei TKS aprūpinimo neįgyvendins tarptautiniai partneriai. Europos kosmoso agentūra savo krovininius laivus atšaukė ir nei Japonija, nei Rusija nežada tęsti ilgiau, nei iki 2020.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.