Žiniasklaida kliedi apie Plutono grąžinimą į planetų sąrašą

„Plutonui sugrąžintas planetos vardas“, „Plutonas – vėl planeta“, „Saulės sistemoje – vėl 9 planetos“. Tai tik keletas pavadinimų iš užsienio ir Lietuvos naujienų portalų. Ir visi jie yra melagingi.

Plutonas tebėra priskirtas mažųjų planetų kategorijai.<br>NASA nuotr.
Plutonas tebėra priskirtas mažųjų planetų kategorijai.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2014, 3:09 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 12:26 AM

Gandai apie tariamą sensaciją internete ėmė sklisti po to, kai Harvardo-Smitsono astrofizikos centre (Kembridžas, Masačusetsas) buvo surengta diskusija apie planetas. Joje savo nuomonę apie tai, kodėl Plutonas turėtų ar neturėtų būti vadinamas planeta, išsakė trys ekspertai.

Smulkių planetų centro direktoriaus pavaduotojas Garethas Williamsas palaikė 2006-aisiais Tarptautinės astronomų sąjungos priimtą sprendimą pabrėždamas, kad Plutonas nėra planeta, nes jis „neišsivalė“ savo orbitos (t.y. joje vis dar apstu kitų objektų). O tai yra vienas iš planetos apibrėžimą nusakančių faktorių.

Mokslo istorikas Owenas Gingerichas teigė manąs, kad Plutonas turėtų būti vadinamas planeta dėl istorinių ir kultūrinių priežasčių.

O Harvardo universiteto programos „Harvard Origins of Life Initiative“ direktorius Dimitaras Sasselovas pareiškė, kad planeta turėtų būti laikomas bet koks objektas, kuris yra pakankamai didelis, kad suformuotų apskritimo formą ir skrietų aplink žvaigždę.

Po diskusijos auditorijos buvo paprašyta balsuoti, kurią pusę jie palaiko labiau. Dauguma diskusijos klausytojų išsakė nuomonę, kad Plutonas turėtų būti vadinamas planeta.

Visgi šis sprendimas yra visiškai niekinis.

Oficialius sprendimus apie kosminių kūnų klasifikaciją priima Tarptautinė astronomų sąjunga, tačiau ji anksčiau savo priimto sprendimo nėra pakeitusi, o Plutonas tebėra priskirtas mažųjų planetų kategorijai.

Kodėl 2006-aisiais iš Plutono buvo atimtas planetos vardas? Šis kosminis kūnas niekada nepritapo prie kitų planetų. Tobulėjant teleskopams astronomai atrado vis daugiau objektų, kurių dydis yra panašus į Plutono. Ar juos taip pat derėtų laikyti planetomis? Kur yra riba tarp asteroido ir planetos?

Į problemą buvo žiūrima atsainiai, tačiau 2003 m. spalį buvo atrastas objektas 2003 UB313 – už Plutoną stambesnis kosminis kūnas, nuo Saulės nutolęs tris kartus toliau nei Plutonas. Vėliau jam buvo suteiktas Eridės vardas. Jei Plutonas yra planeta, kodėl Eridė neturėtų būti įtraukta į Saulės sistemos planetų sąrašą?

Pripažinus problemą, Tarptautinė astronomų sąjunga užsibrėžė tikslą sukurti planetos apibūdinimą ir jį pateikė 2006 m. Planetų skaičius sumažėjo iki aštuonių ir buvo priimta nauja „nykštukinių planetų“ kategorija, turinti tris objektus – Cererą, Plutoną ir Eridę.

Tam, kad kosminis kūnas būtų pripažintas planeta, jis turi tenkinti tris kriterijus. Pirma, jis turi skrieti pastovia orbita aplink žvaigždę ir nebūti kitos planetos palydovas. Antra, jam turi pakakti masės, kad suformuotų sferinę formą. Galiausiai, jis turi „išsivalyti“ savo orbitą – joje neturi būti kitų objektų. Pastarasis argumentas buvo lemiamas sprendžiant dėl Plutono apibrėžimo. Mat Plutonas skrieja Koiperio juostoje – disko formos kometoidų žiede. Manoma, kad čia gali būtų iki 10 milijardų kometoidų, kurių skersmenys yra nuo 1 km iki 1000 km.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.